Σάββατο 5 Μαρτίου 2016

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΣΕΥΧΗΣ - ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2016

ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ
Για αιώνες τώρα, κάποιες κοινότητες πίστευαν ότι οι άνθρωποι με ειδικές ανάγκες είναι καταραμένοι. Άλλοι πιστεύουν ότι τα βρέφη με ειδικές ανάγκες δεν είναι καν άνθρωποι. Κάποιοι ιερείς ή θεραπευτές πληρώνονται για να στείλουν τα βρέφη με ειδικές ανάγκες «πίσω εκεί που ανήκουν» θανατώνοντας τα. Πολλοί σε ανεπτυγμένες χώρες σήμερα δέχονται ότι τα βρέφη με ειδικές ανάγκες δεν θα πρέπει να γεννιούνται, έτσι οι μητέρες τους πληρώνουν κάποιον να σκοτώσει τα αγέννητα μωρά τους.
Η αναπηρία υπάρχει σε πολλές μορφές. Κάποιοι έχουν σωματικά εμπόδια (τύφλωση, σκλήρυνση κατά πλάκας, παραλυσία, ακρωτηριασμό) και άλλοι προβλήματα με την ανάπτυξη (εγκεφαλική παράλυση, αυτισμός). Ακόμα πολλές αναπηρίες δεν είναι πάντα εμφανής (ακοή, επιληψία, διαβήτης). Ενώ οι άνθρωποι με αναπηρίες έχουν περιορισμούς και ειδικές ανάγκες, έχουν  τις ίδιες επιθυμίες που έχουν και οι άλλοι: θέλουν να αγαπηθούν, να τους φροντίζουν και να τους αντιμετωπίζουν με αξιοπρέπεια.
Όλοι έχουμε ανάγκες όπως,  στέγασης, ιατρικές, κοινωνικές, οικονομικές και συναισθηματικές. Όμως για εκείνους με αναπηρία, αποτελεί πρόκληση να βρουν φίλους, συγγενείς ή ειδικούς που θα βοηθήσουν με τα αναγκαία όπως είναι η διατροφή, η περιποίηση, η επικοινωνία, η μεταφορά, η φυσικοθεραπεία, η ασφάλεια και η προστασία από την κακοποίηση.
Όλοι χρειάζονται την ενθάρρυνση, την στήριξη, κι ένα χέρια βοήθειας από καιρό σε καιρό. Δυστυχώς, εκείνοι που τα χρειάζονται περισσότερο είναι συχνά ξεχασμένοι ή θεωρούνται ένα βάρος. Πώς θα μπορούσε να βρει θεραπεία ο παραλυτικός εάν οι φίλοι του δεν τον είχαν βοηθήσει; Τον κουβάλησαν, και με θάρρος έκαναν μια τρύπα στη σκεπή ενός σπιτιού, και από εκεί κατέβασαν τον φίλο τους ακριβώς μπροστά στον Ιησού ώστε να καλύψει την ανάγκη που είχε ο παραλυτικός (Λουκάς 5:17:26).
Ο Ιησούς δεν θεωρούσε άχρηστους τους ανθρώπους με αναπηρία. Δεν τους απέφευγε. Όπου πήγαινε, ο Ιησούς φρόντιζε πρώτα να καλύπτει τις ανάγκες των αρρώστων και των ανάπηρων – εκείνων που ήταν τυφλοί, παραλυτικοί, κωφάλαλοι ή υπέφεραν από κάποια σοβαρή ασθένεια.
Αλλά, όταν κάνεις υποδοχή, να προσκαλείς φτωχούς, σακάτηδες, χωλούς, τυφλούς.
Και θα είσαι μακάριος· επειδή, δεν έχουν να σου ανταποδώσουν· δεδομένου ότι, η ανταπόδοση θα γίνει σε σένα κατά την ανάσταση των δικαίων. (Λουκάς 14:13-14)
Προσεύχεστε για…
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 1. Τις γυναίκες με κάποια αναπηρία (και στην Ελλάδα) να γνωρίσουν την αγάπη του Δημιουργού τους, να γευτούν τη χαρά του να γνωρίζουν τον ειδικό σκοπό για τη ζωή τους καθώς διακονούν άλλους, και να ζουν μια ζωή που θα τιμά τον Θεό ανεξάρτητα από τις περιστάσεις τους.
Επειδή, εγώ γνωρίζω τις βουλές που βουλεύομαι για σας, λέει ο Κύριος, βουλές ειρήνης, και όχι κακού, για να σας δώσω το προσδοκώμενο τέλος. (Ιερεμίας 29:11)

ΣΑΒΒΑΤΟ 2. Τους φίλους και τους γείτονες ώστε να προσφέρουν βοήθεια σε φροντιστές που παρέχουν εικοσιτετράωρη φροντίδα σε παιδιά ή ενήλικες με αναπηρία.

ΚΥΡΙΑΚΗ 3. Για ευαισθησία και δύναμη στους προσευχόμενους του «σχέδιο ΑΝΝΑ» και στις ομάδες του προγράμματος «γυναίκες Ελπίδας» καθώς παρέχουν αγάπη, διακονίες και προγράμματα  προσεγγίζοντας ανάπηρες γυναίκες και τις οικογένειές τους.

ΔΕΥΤΕΡΑ 4. Για τους περίπου 39 εκατομμύρια τυφλούς ανθρώπους σε όλον τον κόσμο οι οποίοι μπορούν να βοηθηθούν μέσω μιας απλής 20λεπτης εγχείρησης του καταρράκτη.

ΤΡΙΤΗ 5. Για άτομα που έχουν χάσει τα άκρα του σώματός τους εξαιτίας ναρκών, πολέμων,  ατυχημάτων, της πολιομυελίτιδας ή άλλων ασθενειών. Προσεύχεστε ώστε να μην τους λυπούνται οι άλλοι αλλά να τους σέβονται και να τους δίνεται εργασία και αξιοπρέπεια καθώς δείχνουν ότι μπορούν να συμβάλουν στην οικογένειά τους και στην κοινότητά τους.

ΤΕΤΑΡΤΗ 6. Για σοφία και ενθάρρυνση στους εργαζόμενους του «σχέδιο ΑΝΝΑ» οι οποίοι μεταφράζουν τα προγράμματα «γυναίκες Ελπίδας» και τα ημερολόγια προσευχής, διεξάγουν σεμινάρια για την υγεία,  διανέμουν ραδιόφωνα, οδηγούν ομάδες προσευχής και βιβλικές μελέτες, προσεύχονται για τους ακροατές και απαντούν σε γράμματα.

ΠΕΜΠΤΗ 7. Για τις γυναίκες που αισθάνονται ότι είναι μόνες και είναι περιορισμένες εξαιτίας της αναπηρίας τους. Ζητήστε από τον Κύριο να τις βοηθήσει να μπορούν να βρουν Χριστιανούς φίλους που να γελούν και να κλαίνε μαζί τους καθώς μοιράζονται τις χαρές και τις θλίψεις ο ένας του άλλου.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 8. Για τους εκκλησιαστικούς ηγέτες να κάνουν τα κτίριά τους προσβάσιμα σε όσους έχουν προβλήματα κινητικά και να παρέχουν φιλικούς ανθρώπους που θα τους βοηθούν.

ΣΑΒΒΑΤΟ 9. Να γίνονται περισσότερα για να βοηθηθούν τα 19 εκατομμύρια παιδιά σε όλον τον κόσμο που έχουν προβλήματα με την όραση και για τα 1,4 εκατομμύρια που είναι τυφλά. Μια σημαντική αιτία της τύφλωσης στην παιδική ηλικία είναι η έλλειψη της βιταμίνης Α, η οποία μπορεί εύκολα να προληφθεί με συμπληρώματα που κοστίζουν μόνο λίγα λεπτά.

ΚΥΡΙΑΚΗ 10. Να υπάρξουν φίλοι που θα βοηθήσουν τις ανάπηρες γυναίκες οι οποίες χρειάζονται ένα μέσο για τη δουλειά, την εκκλησία, το νοσοκομείο, τα μαγαζιά και για επισκέψεις σε φίλους και στην οικογένεια.

ΔΕΥΤΕΡΑ 11. Για τις γυναίκες με αναπηρία που έχουν δυσκολία να πάνε στην εκκλησία κι εξαρτώνται από το Χριστιανικό ραδιόφωνο για την πνευματική τους διδασκαλία κι ενθάρρυνση.

ΤΡΙΤΗ 12. Οι ηγέτες να καταλάβουν ότι όταν δίνουν αξία σε ανθρώπους με αναπηρία και τους αντιμετωπίζουν με αξιοπρέπεια, όλοι επωφελούνται και η κοινότητά τους γίνεται τόπος ελπίδας, χαράς και ευημερίας.

ΤΕΤΑΡΤΗ 13. Για τα μέλη των οικογενειών εκείνων που έχουν ιατρικές ανάγκες, ώστε να μην εμπιστεύονται απατεώνες θεραπευτές ή εκείνους που ισχυρίζονται ότι, με κάποια ανταμοιβή, μπορούν να θεραπεύσουν θύματα μαγείας. Προσεύχεστε ώστε οι οικογένειες αυτές να αναζητήσουν έγκυρους ιατρούς προτού να προχωρήσει η αναπηρία και δύσκολα θα μπορεί να αντιμετωπιστεί.

ΠΕΜΠΤΗ 14. Οι ανάπηρες γυναίκες να γνωρίσουν ότι ο Θεός τις ακούει όταν εκείνες κράζουν σ’ Αυτόν και ότι θα χρησιμοποιήσει την αδυναμία τους για να φέρει δόξα στο όνομά Του. «και μου είπε: Αρκεί σε σένα η χάρη μου· επειδή, μέσα σε αδυναμία, η δύναμή μου φανερώνεται τέλεια. Με βαθύτατη ευχαρίστηση, λοιπόν, θα καυχηθώ περισσότερο στις αδυναμίες μου, για να κατοικήσει μέσα μου η δύναμη του Χριστού.» (Β Κορινθίους 12:9)

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 15. Για τις  μητέρες με ειδικές ανάγκες οι οποίες δεν αγωνίζονται μόνο να φροντίσουν τις προσωπικές τους ανάγκες αλλά θα πρέπει να φροντίσουν τα παιδιά τους.

ΣΑΒΒΑΤΟ 16. Οι γυναίκες να επιλέγουν κάθε μέρα να μην θυμώνουν ή να έχουν κατάθλιψη αλλά αντίθετα να εμπιστεύονται τον Θεό, να ανακαλύπτουν τα ιδιαίτερα ταλέντα τους και να χρησιμοποιούν τα ταλέντα τους για να φέρουν τιμή και δόξα στον Θεό. «Ο Κύριος είναι αγαθός, οχύρωμα σε ημέρα θλίψης· και γνωρίζει εκείνους που ελπίζουν σ' αυτόν.» (Ναούμ 1:7).

ΚΥΡΙΑΚΗ 17. Γυναίκες ελεύθερες και χήρες με αναπηρία οι οποίες εργάζονται σκληρά για να παρέχουν ένα ασφαλές περιβάλλον στα παιδιά τους. Προσεύχεστε ώστε να περιμένουν κάποιον Χριστιανό άντρα που θα τις αγαπάει παρά να παντρευτούν λόγω μοναξιάς ή απόγνωσης.

ΔΕΥΤΕΡΑ 18. Κοινότητες να παρέχουν περισσότερες κλινικές, σπίτια και κέντρα εκπαιδευτικά για ανθρώπους με ειδικές ανάγκες παρά να τους αφήνουν αλυσοδεμένους στα κρεβάτια τους, οι οποίοι αναγκάζονται να ζητιανεύουν στο δρόμο, ή να οδηγούνται σε πνευματικούς θεραπευτές για δαπανηρές τελετουργίες οι οποίες καταλήγουν σε απογοήτευση και κάποιες φορές ακόμη και σε θάνατο.

ΤΡΙΤΗ 19. Οι Χριστιανές γυναίκες να καταλάβουν ότι μια απλή κίνηση καλοσύνης μπορεί να είναι πολύ σημαντική για την γυναίκα με ειδικές ανάγκες η οποία έχει ανάγκη από βοήθεια στο ντύσιμο, στο καθάρισμα του σπιτιού, ή στην προετοιμασία του φαγητού. Γνωρίζοντας ότι κάποιος νοιάζεται τόσο ώστε να κάνει μια επίσκεψη, μπορεί να ομορφύνει την ημέρα της.

ΤΕΤΑΡΤΗ 20. Να βρεθούν άνθρωποι που θα εκπαιδεύσουν άτομα με ειδικές ανάγκες σε δραστηριότητες κι εργασία ώστε να βρουν νόημα να βοηθούν άλλους και να έχουν κάποιο εισόδημα για τις ανάγκες τους.

ΠΕΜΠΤΗ 21. Για κείνους που ζουν σε κοινότητες όπου πιστεύεται ότι τα βρέφη με αναπηρία είναι καταραμένα ή δεν είναι άνθρωποι. Προσεύχεστε ώστε οι κοινότητες να εμποδίσουν τους ιερείς που κάνουν τις τελετουργίες ή τους θεραπευτές οι οποίοι πληρώνονται για να «στείλουν τα μωρά μακριά» θανατώνοντάς τα.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22. Για τις γυναίκες που παλεύουν με τον θυμό και την πικρία προς τον Θεό εξαιτίας της αναπηρίας τους.

ΣΑΒΒΑΤΟ 23. Για τις συζύγους που αφήνουν τους άντρες τους να τις κακοποιούν λεκτικά ή σωματικά επειδή δεν σέβονται τον εαυτό τους ή αισθάνονται ότι δεν αξίζουν την αγάπη. Προσεύχεστε ώστε να βρουν βοήθεια από τους ποιμένες, τους φίλους, ή τους συγγενείς οι οποίοι μπορούν να τις οδηγήσουν να βρουν δύναμη στον Χριστό για να σταματήσει αυτή η κακοποίηση.

ΚΥΡΙΑΚΗ 24. Για τις μητέρες των αγέννητων μωρών που σκέφτονται την έκτρωση επειδή τα βρέφη έχουν κάποια αναπηρία. Προσεύχεστε ώστε οι μητέρες να μην παραμελήσουν, να μην εγκαταλείψουν ούτε να θανατώσουν τα μωρά τους που γεννιούνται με ειδική ανάγκη και ότι δεν θα πιστεύουν ότι η ειδική αυτή ανάγκη έχει σχέση με το κακό ή με τα δαιμόνια.

ΔΕΥΤΕΡΑ 25. Το οικογενειακό περιβάλλον και οι φίλοι να έχουν περισσότερη υπομονή και σεβασμό προς τα άτομα με ειδικές ανάγκες, αναγνωρίζοντας ότι δεν είναι λιγότερο νοήμονες επειδή ίσως δεν ακούν καλά ή έχουν δυσκολία να κάνουν πράγματα «φυσιολογικά» καθώς φροντίζουν τον εαυτό τους και το σπίτι τους.

ΤΡΙΤΗ 26. Για τις γυναίκες που είναι απογοητευμένες, εξαντλημένες και αναρωτιούνται εάν αξίζει να ζει κανείς σ’ αυτή τη ζωή. Προσεύχεστε ώστε να ανανεωθούν με την πνοή του Θεού καθώς τους δίνει τη νέα ζωή.

ΤΕΤΑΡΤΗ 27. Για τις πάνω από 2 εκατομμύρια κοπέλες και γυναίκες που υποφέρουν από τον πόνο και τον εξευτελισμό των συριγγίων εξαιτίας της ζημιάς που είχε γίνει στο μικροκαμωμένο σώμα τους κατά τη διάρκεια της γέννας.

ΠΕΜΠΤΗ 28. Οι Χριστιανοί να συνειδητοποιήσουν τη χαρά του να φιλοξενούν άτομα με ειδικές ανάγκες στο σπίτι τους για φαγητό ή κατά τη διάρκεια των γιορτών. «επειδή, πείνασα, και μου δώσατε να φάω· δίψασα και μου δώσατε να πιω· ξένος ήμουν, και με φιλοξενήσατε·γυμνός ήμουν, και με ντύσατε· ασθένησα, και με επισκεφθήκατε· σε φυλακή ήμουν, και ήρθατε σε μένα.» (Ματθαίος 25:35-36)

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29. Οι γονείς και οι δάσκαλοι να καθοδηγούν τα παιδιά να μην κοροϊδεύουν τα άτομα με ειδικές ανάγκες αλλά αντίθετα να προσφέρουν τη φιλία και τη βοήθειά τους.

ΣΑΒΒΑΤΟ 30. Για τα νεαρά κορίτσια που υποβάλλονται σε κλειτοριδεκτομή και αντιμετωπίζουν μακροχρόνιες επιπλοκές, συμπεριλαμβανομένου του δυνατού πόνου, της αιμορραγίας, των ουρολοιμώξεων και των επιπλοκών στη γέννα. Προσεύχεστε ώστε η φρικτή αυτή πρακτική να απαγορεύεται και να τιμωρείται.

ΚΥΡΙΑΚΗ 31. Οι Χριστιανές γυναίκες να γνωρίζουν ότι ο Θεός έχει έναν σκοπό κι ένα σχέδιο για κείνες και ότι ακόμη και όταν αισθάνονται ηττημένες, Εκείνος εργάζεται στη ζωή τους. «επειδή, είμαι βέβαιος, ακριβώς σε τούτο, ότι εκείνος που άρχισε σε σας ένα καλό έργο, θα το επιτελέσει μέχρι την ημέρα τού Ιησού Χριστού.» (Φιλιππησίους 1:6).

TWR HELLAS ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2016
  www.sxedioAnna.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου