Σάββατο 5 Μαρτίου 2016

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΣΕΥΧΗΣ - ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2015

ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΠΟΥ  ΠΛΗΤΤΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΒΙΑ

Ο σύζυγος της Ρόζας την χτυπά πολύ συχνά. Έχει δύο γιους γύρω στα 20, που όμως δεν εναντιώνονται καθόλου στον πατέρα τους, καθώς φοβούνται για το τι θα συνέβαινε εάν το έκαναν. Όταν αρρώστησε η Ρόζα, ο σύζυγός της δεν ενδιαφέρθηκε καθόλου για κείνη αλλά της συμπεριφερόταν ακόμη χειρότερα.
Η Ρόζα φοβάται για τη ζωή της, όμως δεν έχει που αλλού να πάει. Εάν φύγει, θα καταλήξει στους δρόμους. Ακόμη κι έτσι, είπε στο προσωπικό του σχέδιο ΑΝΝΑ ότι έχει ενθαρρυνθεί και είναι γεμάτη ελπίδα κάθε φορά που ακούει το πρόγραμμά τους. Τη βοηθάει να επιβιώνει καθημερινά.
Η Ρόζα είναι ευγνώμων που υπάρχουν γυναίκες που προσεύχονται για κείνη και προσπαθούν να τη βοηθήσουν και να την ενθαρρύνουν. Μας ζήτησε να συνεχίσουμε να προσευχόμαστε για κείνη και για τον σύζυγό της. «Θα ήταν θαυμάσια εάν είχε μια συνάντηση με τον ίδιο τον Θεό», είπε η Ρόζα.
Η βία συμβαίνει σε κάθε χώρα, σε κάθε στρώμα στην κοινωνία και σε κάθε θρησκευτική ομάδα. Κάποιοι αποδέχονται τις πράξεις βίας μέσα στο σπίτι ως τον φυσιολογικό τρόπο αντιμετώπισης των μελών της οικογένειας. Σε κάποιες κοινωνίες, ακόμη και οι γυναίκες πιστεύουν ότι εάν μια γυναίκα δεν υπακούει τον άντρα της τότε της αξίζει ο ξυλοδαρμός. Πολλές γυναίκες φοβούνται τον σύζυγό τους περισσότερο από κάθε άλλο άτομο.
Η ενδοοικογενειακή βία μέσα στα Χριστιανικά σπίτια παραμένει ένα θέμα ταμπού σε πολλές εκκλησίες. Ελάχιστοι εκκλησιαστικοί ηγέτες παρέχουν καταφύγιο σε κακοποιημένες γυναίκες. Είτε με βάναυσα λόγια, με  συμπεριφορά ελέγχου, ή σωματική και σεξουαλική βία, η κακοποίηση από κάποιο μέλος της οικογένειας, από κάποιον που φροντίζει ή από άλλο αγαπητό πρόσωπο είναι ταπεινωτική κι εξευτελιστική.
Η ενδοοικογενειακή βία συμβαίνει και από άντρες αλλά και από γυναίκες. Οι μητέρες όπως και οι πατέρες πωλούν τις κόρες τους ή τις εξαναγκάζουν να υποστούν την κλειτοριδεκτομή. Οι σύζυγοι και οι πεθερές βασανίζουν και προκαλούν τραύματα στις συζύγους με οξύ ή με βραστό νερό με τη δικαιολογία της «ατιμίας προς την οικογένεια». Κάποιοι που υποτίθεται ότι παρέχουν βοήθεια, κακοποιούν τους ηλικιωμένους, τους νέους και τους ανήμπορους.
Παρακαλούμε προσεύχεστε για……
ΣΑΒΒΑΤΟ 1. Για τις γυναίκες και τα κορίτσια στην Ελλάδα ακόμη και σε Χριστιανικά σπίτια, που κακοποιούνται μέσα στα σπίτια τους. Ζητήστε από τον Κύριο να τις βοηθήσει να βρουν φίλους που θα τις ενθαρρύνουν να προστατευτούν και να αναγνωρίσουν ότι ως παιδιά του Θεού δεν τις αξίζει μια τέτοια απάνθρωπη μεταχείριση.
ΚΥΡΙΑΚΗ 2. Για τη διακονία του σχέδιο ΑΝΝΑ και τα ραδιοφωνικά προγράμματα, ώστε να βοηθήσουν στη μεταμόρφωση των οικογενειών καθώς τους εμπνέουν στον τρόπο σκέψης ότι η βία δεν είναι αποδεκτή συμπεριφορά και ότι ο κάθε άνθρωπος είναι μια ιδιαίτερη δημιουργία του Θεού που του αξίζει η τιμή και ο σεβασμός.
ΔΕΥΤΕΡΑ 3. Αλλαγή στις καρδιές των μητέρων και των πατέρων που εξαναγκάζουν τις μικρές τους κόρες να παντρευτούν πολύ νωρίς ή τις εξαναγκάζουν σε κλειτοριδεκτομή. Προσεύχεστε οι γονείς να αγαπούν τις κόρες τους και να τις φροντίσουν με ό,τι έχουν ανάγκη.
ΤΡΙΤΗ 4. Οι Χριστιανοί να κρατούν υπόλογους τους ποιμένες και τους ηγέτες τους για τον τρόπο με τον οποίο μεταχειρίζονται τις συζύγους και τα παιδιά τους. (1Τιμ. 3:2-3)
«Γι’ αυτό πρέπει ο επίσκοπος να είναι αδιάβλητος και σύζυγος μιας μόνο γυναίκας· να είναι προσεκτικός, συνετός, ευπρεπής, φιλόξενος, καλός δάσκαλος.
Να μην είναι πότης, βίαιος, αισχροκερδής αλλά να είναι επιεικής, ειρηνικός κι αφιλοχρήματος.»
ΤΕΤΑΡΤΗ 5. Οι ποιμένες και οι ηγέτες να μιλούν ενάντια στην απιστία και την κακοποίηση από μέλη της εκκλησίας και να ενθαρρύνουν εκείνους που κακοποιούνται να ζητούν βοήθεια από την ηγεσία καθώς και ασφάλεια. Προσεύχεστε ώστε η ηγεσία να μένει σταθερή με τους δράστες και να κάνουν βέβαιο ότι δεν συνεχίζεται η κακοποίηση.
ΠΕΜΠΤΗ 6. Τα βίαια μέλη των οικογενειών να αποδεχτούν το γεγονός ότι ο θυμός και η βία τους δεν είναι φταίξιμο του θύματος. Προσεύχεστε ώστε τα μέλη να αναζητήσουν βοήθεια και να επιθυμούν να κάνουν οτιδήποτε για να σταματήσει η βίαιη συμπεριφορά τους. Προσεύχεστε ώστε οι δράστες να αλλάξουν με τη χάρη του Θεού. «(Ησ. 55:7 )
Το δρόμο του ο ασεβής ας τον εγκαταλείψει κι ο άδικος τις αποφάσεις του. Στον Κύριο ας επιστρέψει που θα τον σπλαχνιστεί, ας επιστρέψει στο Θεό μας, που δίνει τη συγγνώμη πλούσια.»
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 7. Όσους βιώνουν την βία μέσα στο Χριστιανικό σπίτι όπου έχουν διδαχθεί λανθασμένα να υποτάσσονται σε ένα μέλος της οικογένειας ο οποίος χρησιμοποιεί βάναυσα λόγια ή συμπεριφορά ελέγχου ή τους κακοποιεί σωματικά ή σεξουαλικά. (Ψαλ. 11:5)
«Τον δίκαιο και τον ασεβή ο Κύριος εξετάζει, κι εκείνον αποστρέφεται που τ’ άδικο αγαπάει.
Στους ασεβείς θα ρίξει θεομηνίες, συμφορές· θειάφι, φωτιά και φλογισμένος άνεμος θα ΄ναι η απολαβή τους.»
ΣΑΒΒΑΤΟ 8. Για τις γυναίκες που σκέφτονται την αυτοκτονία ως μέσον διαφυγής από τα βάσανα και την ταπείνωση της κακοποίησης στο σπίτι τους. Προσεύχεστε επίσης για τις γυναίκες που εξαναγκάζονται στην πολυγαμία και αντιμετωπίζονται ως δούλες.
ΚΥΡΙΑΚΗ 9. Οι γονείς να διδάσκουν τα παιδιά τους ότι η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε βίαιη, ανόητη και επικίνδυνη συμπεριφορά που μπορεί να καταστρέψει οικογένειες και ζωές.
ΔΕΥΤΕΡΑ 10. Για τις κακοποιημένες γυναίκες που αρνούνται ή μειώνουν αυτό που τους συμβαίνει για να προστατέψουν τον δράστη. Προσεύχεστε ώστε να καταλάβουν ότι αποτελούν εμπόδιο στον δράστη να βρει βοήθεια και ότι τον βοηθούν να συνεχίσει να προκαλεί κακό στις ίδιες αλλά και σε άλλους.
ΤΡΙΤΗ 11. Γυναίκες να γνωρίσουν ότι ο Θεός τις αγαπάει και δεν αποδέχεται την βίαιη συμπεριφορά των πατέρων, των συζύγων ή άλλων που τις κακοποιούν. Προσεύχεστε για τις γυναίκες στην Ακτή Ελεφαντοστού και σε άλλες χώρες που κακοποιούνται από τους συζύγους τους που είναι ποιμένες.
ΤΕΤΑΡΤΗ 12. Για τις γυναίκες και τα κορίτσια που έχουν πουληθεί στην πορνεία από μέλη των οικογενειών, ώστε να βρουν τρόπο διαφυγής. «(Ψαλ. 12:5)
 «Τώρα θα έρθω εγώ», λέει ο Κύριος, «γιατί οι αβοήθητοι καταπιέζονται και οι φτωχοί στενάζουν· τη σωτηρία θα φέρω στους κατατρεγμένους».
ΠΕΜΠΤΗ 13. Για τις γυναίκες που έχουν AIDS λόγω του ότι βιάστηκαν ή επειδή οι σύζυγοί τους ήταν άπιστοι. Προσεύχεστε ώστε να γνωρίσουν την αγάπη του Θεού και την παρηγοριά του και να βρουν τα φάρμακα και την τροφή που έχουν ανάγκη.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14. Ο Θεός να είναι ο προστάτης των συζύγων που έχουν εγκαταλειφθεί ή έχουν χωρίσει κι έχουν ανάγκη από τροφή και κατάλυμα. Προσεύχεστε ώστε εκείνες που έχουν χάσει την επιμέλεια των παιδιών τους με αδικία, να βρουν παρηγοριά και βοήθεια από Χριστιανούς.
ΣΑΒΒΑΤΟ 15. Για τις γυναίκες και τα κορίτσια σε κοινότητες Μεννονίτων  στη Βολιβία και σε άλλες χώρες. Κάποιες δεν επιτρέπεται να μιλήσουν ακόμη και σε άλλες γυναίκες σχετικά με την φρικτή σεξουαλική κακοποίηση και βία που συμβαίνει στα σπίτια τους. Δεν επιτρέπεται να εκφράσουν θυμό ή να αμφισβητήσουν τις αμαρτωλές πράξεις που τους έχουν συμβεί, συνεπώς κλαίνε σιωπηλά μόνες.
ΚΥΡΙΑΚΗ 16. Για τις γυναίκες που μένουν στις βίαιες σχέσεις επειδή φοβούνται ότι θα χάσουν τα παιδιά τους και θα τα έχει ο πατέρας ή επειδή δεν εργάζονται και δεν έχουν δική τους ιδιοκτησία ή χρήματα.
ΔΕΥΤΕΡΑ 17. Οι αστυνομικές αρχές να υποστηρίζουν περισσότερο τις γυναίκες που κακοποιούνται στο σπίτι τους. Ας ζητήσουμε η αστυνομία να χειρίζεται τη βία όχι σαν κάτι μικρό αλλά ως έγκλημα που χρειάζεται τιμωρία. Προσεύχεστε ώστε οι δικαστές να δικάζουν τους δράστες και να απαιτούν από τους δράστες να αναζητήσουν θεραπεία και να πληρώσουν για την αποκατάσταση.
ΤΡΙΤΗ 18. Για περισσότερα καταφύγια και χαμηλού κόστους σπίτια να είναι διαθέσιμα σε κακοποιημένες γυναίκες που προσπαθούν να ξεκινήσουν από την αρχή και να φτιάξουν ασφαλή σπίτια για τις ίδιες και τα παιδιά τους.
ΤΕΤΑΡΤΗ 19. Για νόμους που θα εφαρμόζονται ενάντια στη βία και στο τράφικινγκ των γυναικών και των κοριτσιών. Προσεύχεστε ώστε οι δράστες να συλλαμβάνονται και να τιμωρούνται και ότι η σύλληψή τους θα γίνεται γνωστή δημόσια ώστε να προειδοποιούνται άλλοι ότι οι πράξεις αυτές δεν είναι αποδεκτές.
ΠΕΜΠΤΗ 20. Οι γονείς με αγάπη να διδάσκουν στις κόρες τους τη σημασία της αγνότητας μέχρι τον γάμο αλλά και τον γάμο με Χριστιανούς άντρες που θα σέβονται και θα αγαπούν τις γυναίκες τους και θα τις βοηθούν να γίνουν οι καλύτερες για τη δόξα του Θεού.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 21. Οι δράστες να καταλάβουν ότι δεν είναι  ιδιοκτήτες των συζύγων και των παιδιών τους και συνεπώς δεν μπορούν «να κάνουν ό,τι θέλουν με αυτούς». Προσεύχεστε ώστε οι κοινότητες να κρατούν υπόλογους τους δράστες για τις πράξεις τους και να διδάσκουν στους άντρες να αγαπούν και να φροντίζουν τις οικογένειές τους.
ΣΑΒΒΑΤΟ 22. Για τα νεαρά κορίτσια που εξαναγκάζονται από την οικογένειά τους να παντρευτούν εξαιτίας της φτώχειας ή ενός χρέους ή απλώς για να μπορεί η οικογένεια να αγοράσει μια τηλεόραση. Προσεύχεστε επίσης για τα κορίτσια που επιθυμούν να αυτοκτονήσουν εξαιτίας του χρέους που θα έχουν οι γονείς τους λόγω της προίκας ή του γάμου τους. Προσεύχεστε ώστε οι στάσεις να αλλάξουν καθώς οι άνθρωποι διδάσκονται ότι οι πράξεις βίας είναι ενάντια στο νόμο και δεν είναι αποδεκτές.
ΚΥΡΙΑΚΗ 23. Για όσους προσέχουν τα παιδιά, τους ηλικιωμένους και τους ανήμπορους να αναζητήσουν βοήθεια προτού η απογοήτευσή τους οδηγηθεί σε βίαια λόγια και πράξεις.
ΔΕΥΤΕΡΑ 24. Οι γονείς να αγαπούν τα παιδιά τους και να τα διδάσκουν να τιμούν τον Θεό και να σέβονται τους άλλους. Προσεύχεστε ώστε οι πατέρες, να διδάσκουν στους γιους τους να μην κακοποιούν τα κορίτσια λεκτικά ή σωματικά – ούτε σεξουαλικά.
ΤΡΙΤΗ 25. Για τα παιδιά που είναι μάρτυρες ενδοοικογενειακή βίας μεταξύ των γονιών τους. Πολλά παιδιά αποκτούν σοβαρά συναισθηματικά προβλήματα, όπως ελλείψεις στη μνήμη και στη συγκέντρωση, έλλειψη εμπιστοσύνης των ενήλικων, υπερβολικό άγχος, ενοχή, ντροπή, θυμό και επιθετική συμπεριφορά.
ΤΕΤΑΡΤΗ 26. Για τις γυναίκες και τα κορίτσια που πηγαίνουν στο σχολείο παρόλο που γνωρίζουν ότι άλλα κορίτσια σε παρόμοιες καταστάσεις έχουν σκοτωθεί ή έχουν κακοποιηθεί επειδή ήθελαν κάποια μόρφωση.
ΠΕΜΠΤΗ 27. Για τις κακοποιημένες γυναίκες που κατηγορούν τον εαυτό τους και νομίζουν ότι στερούνται την πνευματικότητα επειδή τους έχει ειπωθεί ότι δεν προσεύχονται αρκετά ή δεν είναι αρκετά καλές. Συνεπώς πιστεύουν ότι φταίνε για την κακοποίησή τους. Προσεύχεστε ώστε οι Χριστιανοί να μην διαστρεβλώνουν τη Γραφή για να εξηγήσουν, να δικαιολογήσουν ή να νομιμοποιήσουν την βία στην οικογένεια.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 28. Για τα 100 εκατομμύρια εγκαταλειμμένα παιδιά που ζουν στους δρόμους και συχνά ζητιανεύουν, κλέβουν και ζουν στην πορνεία για να επιβιώσουν. Πολλά στρέφονται στα ναρκωτικά για να ξεφύγουν από τον πόνο της πείνας και του τραύματος της εγκατάλειψης.
ΣΑΒΒΑΤΟ 29. Για τους άντρες που ακούν το ραδιοφωνικό πρόγραμμα «γυναίκες Ελπίδας», πηγαίνουν σε ομάδες προσευχής και προσπαθούν να είναι ευσεβείς σύζυγοι, πατέρες και αδελφοί. Είναι ευγνώμονες για τη βοήθεια στο να κατανοούν τις γυναίκες στα σπίτια και στις εκκλησίες τους.
ΚΥΡΙΑΚΗ 30. Για νόμους ενάντια στις λεγόμενες «δολοφονίες για τη τιμή» ώστε να περαστούν και να εφαρμοστούν. Σε ορισμένες χώρες, εκείνοι που δολοφονούν τη συγγενή τους για την τιμή της οικογένειας εξαιρούνται από τις κατηγορίες και την τιμωρία.
ΔΕΥΤΕΡΑ 31. Οι αρχές να προστατεύουν τις γυναίκες και τα κορίτσια που κακοποιούνται και απειλούνται, ώστε να μην χρειάζεται οι γυναίκες αυτές να εγκαταλείψουν το σπίτι τους για να είναι ασφαλείς. Προσεύχεστε ώστε οι δράστες να τιμωρηθούν με σοβαρότητα ώστε να μην προκαλέσουν κακό σε άλλους.

TWR HELLAS ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2015
 www.sxedioAnna.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου