Σάββατο 5 Μαρτίου 2016

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΣΕΥΧΗΣ - ΜΑΙΟΣ 2015

ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΣΟΜΑΛΙΑ

Η Σομαλία κατέλαβε τη δεύτερη θέση στον Οργανισμό «Open Doors» (Χριστιανικός οργανισμός που ασχολείται με τη διωκόμενη εκκλησία) για το 2015 σχετικά με τον διωγμό των Χριστιανών. Μια στρατιωτική ομάδα δήλωσε δημόσια ότι «επιθυμεί να ελευθερώσει τη Σομαλία από τους Χριστιανούς». Όμως στην πάνω από 60 χρόνια ιστορία του, το TWR έχει ειδικευτεί στο να φέρνει ελπίδα σε περιοχές που έχουν διαταραχτεί από την πολιτική αστάθεια, έχουν πληγεί από τον θρησκευτικό διωγμό κι έχουν μαστιγωθεί από τον πόλεμο. Τα τελευταία δύο χρόνια, το πρόγραμμα «γυναίκες Ελπίδας» του «σχέδιο ΑΝΝΑ» έχει εκπληρώσει την υπόσχεσή του στις γυναίκες της Σομαλίας, στους πρόσφυγες των γειτονικών χωρών και σε κείνους που ζούσαν αρκετά εκτός της χώρας τους.
Μόνο το 2012 μια διεθνής υποστηριζόμενη σομαλική κυβέρνηση μπόρεσε να φέρει κάποιου είδους σταθερότητα στη χώρα αυτή που έχει απορροφηθεί από τον εμφύλιο πόλεμο από το 1991, όταν αντίπαλες φυλές ανέτρεψαν την κυβέρνηση. Υπάρχουν 1,1 εκατομμύριο εκτοπισμένοι στο εσωτερικό της χώρας και τουλάχιστον 1 εκατομμύριο πρόσφυγες εκτός συνόρων. Παρόλο που η κρίση του λιμού η οποία σκότωσε τουλάχιστον 260,000 το 2011, έχει περάσει, η Σομαλία παραμένει ευάλωτη στις ξηρασίες και στα κρούσματα ελονοσίας, ιλαράς και πολιομυελίτιδας
Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι γυναίκες φέρουν το κύριο βάρος της φτώχειας, των συγκρούσεων και των φυσικών καταστροφών. Οι γυναίκες της Σομαλίας βιώνουν τις δυσκολίες αυτές που επιδεινώνονται από μια κοινωνία η οποία ενθαρρύνει την ανδρική κυριαρχία. Οι παραδόσεις και τα έθιμα γενικά εφαρμόζονται, παρά τους νόμους της πολιτείας, μια πραγματικότητα που οδηγεί σε τρομερή κακοποίηση των γυναικών. Η κλειτοριδεκτομή είναι σχεδόν καθολική στη Σομαλία και η ενδοοικογενειακή βία είναι γενικά αποδεκτή. Ο βιασμός είναι ένα τόσο σύνηθες φαινόμενο ώστε θεωρείται κάτι το φυσιολογικό. Οι παιδικοί γάμοι και η φτωχή ιατρική φροντίδα καθιστούν τον τοκετό έναν από τους μεγαλύτερους κινδύνους για τις γυναίκες της Σομαλίας.
Οι γυναίκες στη Σομαλία βρίσκονται πολύ μακριά από κάποιες σημαντικές αλλαγές. Έχουν ανάγκη τις προσευχές μας. Δεν έχει σημασία πόσο ψυχρή κι αν είναι η ζωή για τις γυναίκες αυτές, ή το πόσο καλύτερη γίνεται, η πραγματική ανάγκη τους είναι μία την οποία έχουμε όλοι μας: σωτηρία από τον Θεό ώστε να γίνουμε αιώνιοι πολίτες της δικής του βασιλείας του φωτός.
Προσεύχεστε για…
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 1. Την προστασία του Θεού πάνω στις Σομαλές γυναίκες που αναζητούν τρόπο διαφυγής από τις καταπιεστικές πρακτικές της κοινωνίας οι οποίες καθορίζουν τα πάντα στη ζωή τους.
ΣΑΒΒΑΤΟ 2. Η ηγεσία να καταλάβει ότι τα νεαρά κορίτσια που παντρεύονται και κάνουν μωρά πολύ νωρίς προσθέτουν μιζέρια και φτώχεια στην κοινωνία. Πολλές μικρές Σομαλές παντρεύονται γύρω στα 13 ή 16 – κάποιες με πολύ μεγαλύτερους σε ηλικία άντρες. Οι άντρες επιτρέπεται να έχουν 4 συζύγους.
ΚΥΡΙΑΚΗ 3. Οι γονείς να διδαχτούν τα οφέλη της μόρφωσης των θυγατέρων τους αντί να τις εξαναγκάζουν να παντρεύονται πριν τα 18 τους. Οι μορφωμένες κοπέλες μπορούν να φροντίσουν καλύτερα τα παιδιά τους αλλά και τους ηλικιωμένους γονείς. «Στη Σομαλία, πάνω από το 70% του πληθυσμού είναι κάτω των 30. Ωστόσο, η ανεργία για τους νέους είναι 67% - ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά στον κόσμο».
ΔΕΥΤΕΡΑ 4. Οι κοινοτικοί ηγέτες να καταλάβουν τη σημασία της παροχής εκπαίδευσης  στα κορίτσια, ακόμη και σε κείνες που έχουν παντρευτεί σε πολύ μικρή ηλικία. Όταν ένα κορίτσι παντρευτεί, συνήθως δεν μπορεί να συνεχίσει το σχολείο.
ΤΡΙΤΗ 5. Προστασία για όσους διδάσκουν σε κοινότητες τη σημασία της μόρφωσης των κοριτσιών και την ενθάρρυνση να παντρευτούν μετά τα 18.
ΤΕΤΑΡΤΗ 6. Οι κοινότητες να καταλάβουν πόσο σημαντικό είναι η καλή διατροφή για τα κορίτσια ώστε να δημιουργήσουν υγιή σώματα για μελλοντική εγκυμοσύνη. Εάν επιβιώσουν, οι περισσότερες γυναίκες θα γεννήσουν πάνω από 5 παιδιά.
ΠΕΜΠΤΗ 7. Για τις γυναίκες που ζουν σε φτώχεια, δεν γνωρίζουν γραφή κι ανάγνωση, να έχουν την ευκαιρία να διδαχτούν το Λόγο του Θεού. Προσεύχεστε για το ραδιοφωνικό πρόγραμμα ώστε να φέρει ελπίδα σε κείνους που ψάχνουν να γνωρίσουν την αλήθεια για τον Ιησού.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 8. Οι αληθινές διδασκαλίες της Βίβλου να διδαχτούν και οι Χριστιανοί να ζουν σύμφωνα με τον Λόγο του Θεού ακόμη και όταν οι παραδόσεις είναι πιο αποδεκτές. Προσεύχεστε για τους Σομαλούς Χριστιανούς σε όλον τον κόσμο ώστε να προσεύχονται μαζί μας. Επίσης το μηνιαίο ημερολόγιο προσευχής να συνεχίσει να μεταφράζεται στη Σομαλική γλώσσα.
ΣΑΒΒΑΤΟ 9. Την προστασία του Θεού στην ομάδα παραγωγής των προγραμμάτων και στις οικογένειές τους, ώστε ο εχθρός να μη εισβάλει στα σπίτια τους για να εμποδίσει το έργο του Θεού. Προσεύχεστε ώστε οι αναγκαίοι πόροι να δοθούν για την υποστήριξη της διακονίας. «Το ραδιόφωνο είναι το πιο σημαντικό μέσον για να λαβαίνουμε τα νέα στη Σομαλία, όπου περισσότεροι από τέσσερις στους πέντε (83,9%) αναφέρουν ότι μαθαίνουν τις ειδήσεις μέσω ραδιοφώνου τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα….Περισσότεροι από επτά στους 10 Σομαλούς λένε ότι έχουν ένα κινητό τηλέφωνο….Περίπου το ένα τρίτο των Σομαλών (34,8) έχουν ακούσει ραδιόφωνο στο κινητό τηλέφωνο».
ΚΥΡΙΑΚΗ 10. Για τις πρόσφυγες μητέρες που προσπαθούν να φροντίσουν τις οικογένειές τους σε εμπόλεμες περιοχές με λιγοστά τρόφιμα, καθαρό νερό, ηλεκτρισμό και συνθήκες υγιεινής.
ΔΕΥΤΕΡΑ 11. Για τους πολλούς πρόσφυγες που έχουν δεχτεί τον Χριστό όταν άκουσαν το ευαγγέλιο για πρώτη φορά. Προσεύχεστε ώστε οι νέοι αυτοί πιστοί να αυξηθούν στην πίστη τους. Επίσης για τους Χριστιανούς Σομαλούς οι οποίοι θα πρέπει να συγκεντρώνονται κρυφά σε μικρές ομάδες.
ΤΡΙΤΗ 12. Για τους περισσότερο από 350,000 Σομαλούς που βρίσκονται στο μεγαλύτερο προσφυγικό καταυλισμό στον κόσμο, στο Dadaab στην Κένυα. Χίλιες γυναίκες γεννούν κάθε μήνα στον καταυλισμό αυτόν.
ΤΕΤΑΡΤΗ 13. Για φαγητό και ανθρωπιστική βοήθεια να φτάσει τις οικογένειες των προσφύγων που έχουν ανάγκη απεγνωσμένα. Οι διεφθαρμένες αρχές και οι κλέφτες, κλέβουν από τους πρόσφυγες. Προσεύχεστε για κείνους που επισκέπτονται τους πρόσφυγες δίνοντας λόγια ελπίδας και κάποια δώρα όταν αυτό είναι δυνατόν.
ΠΕΜΠΤΗ 14. Επαγγελματική κατάρτιση και άλλες ευκαιρίες σε γυναίκες στα προσφυγικά καταλύματα ώστε να βελτιώσουν το βιοτικό τους επίπεδο.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 15. Για τον κάθε πρόσφυγα, ο οποίος είναι ένα πολύτιμο πρόσωπο το οποίο ο Θεός αγαπάει. Προσεύχεστε για κείνους που έχουν χάσει τα πάντα αλλά ψάχνουν την ελπίδα για μια νέα ζωή. Επίσης για τους Σομαλούς Χριστιανούς που έχουν πυροβοληθεί, έχουν καεί τα σπίτια τους, ή τους έχουν πάρει τα παιδιά τους.
ΣΑΒΒΑΤΟ 16. Για τις πρόσφυγες ώστε να έχουν το θάρρος να σταθούν μαζί ενάντια στην απειλή των βιασμών που βιώνουν στους καταυλισμούς. Ο βιασμός δεν έχει γίνει απλώς μια τακτική του πολέμου αλλά μια καταστροφική κοινωνική συνήθεια στη Σομαλία και στους καταυλισμούς.
ΚΥΡΙΑΚΗ 17. Για τις μητέρες που προσπαθούν να φροντίσουν τις οικογένειές τους σε εμπόλεμες περιοχές παρά τις αλλεπάλληλες καταστροφές και τις λιγοστές προμήθειες για τις βασικές ανάγκες. Προσεύχεστε για τις μητέρες οι οποίες θα πρέπει να διαλέξουν μεταξύ των φρικτών συνθηκών στους καταυλισμούς και το άγνωστο πίσω στη Σομαλία.
ΔΕΥΤΕΡΑ 18. Για τις γυναίκες και τα κορίτσια που αντιμετωπίζουν τη βία και την κακοποίηση στο σπίτι τους και τραυματίζονται καθημερινά σωματικά και συναισθηματικά. Πολλές νεαρές Σομαλές νύφες θα πρέπει να φροντίζουν τους αρκετά μεγαλύτερους σε ηλικία συζύγους τους μαζί με τους γονείς και την οικογένεια του συζύγου τους.
ΤΡΙΤΗ 19. Για τη σωματική, συναισθηματική και πνευματική θεραπεία των γυναικών και των παιδιών που έχουν βιώσει φοβερές πράξεις βίας εν ώρα πολέμου μαζί με λιμό και αρρώστια.
ΤΕΤΑΡΤΗ 20. Για τις εκκλησίες σε εμπόλεμες περιοχές να είναι εργαλεία της αγάπης και της ειρήνης του Θεού σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Προσεύχεστε ώστε το Πνεύμα του Θεού να δώσει ελπίδα μέσα στην απελπισία.
ΠΕΜΠΤΗ 21. Για τα παιδιά που είναι μάρτυρες της ενδοοικογενειακής βίας μεταξύ των γονιών τους. Πολλά από τα παιδιά αυτά αναπτύσσουν σοβαρά συναισθηματικά προβλήματα. Τα αγόρια μαθαίνουν να μην σέβονται τις γυναίκες, ακόμη και τις μητέρες τους, και τα κορίτσια μαθαίνουν ότι έχουν ελάχιστη αξία.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22. Για τους ανθρώπους που ζουν με φόβο στην εμπόλεμη Ανατολική Αφρική ώστε να γνωρίσουν την ειρήνη που έρχεται από τον Κύριο Ιησού Χριστό. Προσεύχεστε για την κυβέρνηση της Σομαλίας, η οποία ανέβηκε στην εξουσία το 2012, καθώς προσπαθεί να παρέχει ένα συνταγματικό δημοψήφισμα και δημοκρατικές εκλογές το 2016.
ΣΑΒΒΑΤΟ 23. Για τους Χριστιανούς ώστε να βρουν τρόπους να προσεγγίσουν τους Σομαλούς και να τους δείξουν την αγάπη και τη φιλία του Θεού.
ΚΥΡΙΑΚΗ 24. Για αλλαγή στην κοινωνική θεώρηση για τον βιασμό ώστε ο βιαστής, και όχι το θύμα, να ντροπιαστεί και να τιμωρείται. Κάποιες κοινωνίες στιγματίζουν τα θύματα βιασμού ως ακατάλληλα για γάμο, συνεπώς τα κορίτσια δεν αναφέρουν τους βιασμούς και υποφέρουν μόνες.
ΔΕΥΤΕΡΑ 25. Για τα εκατομμύρια κορίτσια που έχουν υποστεί την φρικτή πρακτική των παιδικών γάμων, να γνωρίσουν τη χαρά του να είναι νύφες του Χριστού, ο οποίος τις αγαπάει και πέθανε γι’ αυτές. Είναι πολύ δύσκολο για μια Σομαλή να γίνει Χριστιανή.
ΤΡΙΤΗ 26. Για τους ανθρώπους να έχουν το θάρρος να μιλήσουν δημόσια για την βάναυση πρακτική της κλειτοριδεκτομής. Παραμένει σχεδόν καθολική πρακτική στη Σομαλία και οδηγεί πολλές μητέρες να έχουν ακατάπαυστη αιμορραγία κατά τον τοκετό.
ΤΕΤΑΡΤΗ 27. Για προστασία σε κείνους που με θάρρος μιλούν δημόσια ενάντια σε βιαστές και σε συζύγους που κακοποιούν τις γυναίκες τους. Κάποιοι που έχουν βοηθήσει κακοποιημένες γυναίκες έχουν θανατωθεί.
ΠΕΜΠΤΗ 28. Για τα νεαρά κορίτσια και τις γυναίκες που υποφέρουν από συρίγγια (κολπική και πρωκτική ρήξη) επειδή τα μικροσκοπικά τους σώματα πληγώθηκαν κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης ή του τοκετού μετά από έναν παιδικό γάμο.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29. Για θάρρος να σταθούν ενάντια στις μεγάλες πιέσεις που βάζουν τα μέλη των οικογενειών στις γυναίκες ώστε οι κόρες τους να υποβληθούν στην πρακτική της κλειτοριδεκτομής. Πολλές οικογένειες που βρίσκονται στην Ευρώπη και την Αμερική στέλνουν τις κόρες τους στην Αφρική ώστε να υποστούν την κλειτοριδεκτομή επειδή είναι μια πρακτική παράνομη στις χώρες που μένουν τώρα.
ΣΑΒΒΑΤΟ 30. Για ασφάλεια από περαιτέρω κακοποίηση  στις γυναίκες που καταγγέλλουν τον βιασμό στην αστυνομία. Σε κάποιες χώρες, η αστυνομία ή οι αρχές των καταυλισμών βιάζουν τις γυναίκες που καταφεύγουν σ’ αυτούς ώστε να αναφέρουν το έγκλημα.
ΚΥΡΙΑΚΗ 31. Το Πνεύμα του Θεού να κινηθεί στις καρδιές των Σομαλών σε όλον τον κόσμο. Προσεύχεστε ώστε οι κοινότητες να παρέχουν ασφάλεια στους Χριστιανούς Σομαλούς μετανάστες. Εκατοντάδες χιλιάδες Σομαλοί μετανάστες ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, στον Καναδά, στη Σουηδία, στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες, όμως η ζωή τους βρίσκεται σε κίνδυνο εάν γίνουν Χριστιανοί.

TWR HELLAS ΜΑΙΟΣ 2015

  www.sxedioAnna.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου