Σάββατο 5 Μαρτίου 2016

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΣΕΥΧΗΣ – ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2016

ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΠΕΙ ΕΝΑ ΤΕΛΟΣ ΣΤΟΥΣ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΓΑΜΟΥΣ

Κάθε μέρα σε όλον τον κόσμο, παντρεύονται περίπου 41.000 κορίτσια ηλικίας κάτω των 18 – δηλαδή 15 εκατομμύρια κορίτσια το χρόνο. Οι στατιστικές είναι τρομακτικές, και λένε μόνο ένα μέρος της φρικτής αλήθειας. Σε κάποιες χώρες δεν αναφέρονται τα ποσοστά των παιδικών γάμων, και οι περισσότερες μελέτες δεν περιλαμβάνουν παιδιά κάτω των 15 ετών. Οι εκτιμήσεις για τον αριθμό των γυναικών που ζουν σήμερα και που είχαν παντρευτεί πριν τα 18, δεν περιλαμβάνουν τα εκατομμύρια των μικρών κοριτσιών που πέθαναν σε μικρή ηλικία από την κακοποίηση, την πρόωρη γέννα, την αμέλεια ή την αυτοκτονία.
Τα μικρά κοριτσάκια  νύφες είναι τραυματισμένα συναισθηματικά και σωματικά. Πολλές αντιμετωπίζονται ως δούλες στις οικογένειες των συζύγων τους, ξυλοκοπούνται, κακοποιούνται σεξουαλικά και δεν τους επιτρέπεται να πάνε στο σχολείο. Τους δίνεται ελάχιστο φαγητό , ξεκούραση ή ιατρική φροντίδα. Κάποιες αυτοκτονούν για να ξεφύγουν από τα βασανιστήριά τους.
Πολλές χώρες περνούν νομοθεσίες ώστε να αυξηθεί η νόμιμη ηλικία για γάμο, όμως οι συνήθειες της κοινωνίας δύσκολα αλλάζουν. Όταν κάποια άτομα υψώνουν τη φωνή τους προς υπεράσπιση των κοριτσιών, διδάσκοντάς τους ότι έχουν δικαιώματα, τα πράγματα αρχίζουν να αλλάζουν.
Κάποιες κοινότητες επιτρέπουν σε οργανισμούς να διδάσκουν δεξιότητες ζωής σε κορίτσια νύφες, ώστε να μπορούν αυτές να φροντίζουν καλύτερα τα παιδιά τους. Όταν κάποιος τις αντιμετωπίζει με αξιοπρέπεια, τα τραυματισμένα αυτά κορίτσια νύφες μπορούν να βρουν ελπίδα και να αρχίσουν να ζουν ξανά.
Η Ινδία έχει  το μεγαλύτερο ποσοστό κοριτσιών νύφες στον κόσμο. Στην Ιορδανία και την Τουρκία, κοριτσάκια πρόσφυγες έχουν πουληθεί ως νύφες σε άντρες μεγαλύτερης ηλικίας. Νεαρές νύφες, ακόμη και 12 χρονών, εισέρχονται τώρα και στην Ευρώπη. Πολλές χώρες με υψηλά ποσοστά παιδικών γάμων βρίσκονται  στην υποσαχάρια Αφρική.
Μια γυναίκα από την Κένυα ομολογεί, «Εξαναγκάστηκα να παντρευτώ έναν ηλικιωμένο άντρα όταν ήμουν μικρό κοριτσάκι. Όμως δοξάζω τον Ιησού επειδή ο Θεός χρησιμοποίησε μια γυναίκα από την ομάδα προσευχής του «σχέδιο ΑΝΝΑ» να μεταμορφώσει ολοκληρωτικά τη ζωή μου. Μέσα από τις προσευχές, είμαι σήμερα μια  ενάρετη γυναίκα και σύζυγος»
Παρακαλούμε προσεύχεστε….
ΔΕΥΤΕΡΑ 1.  Για εκατομμύρια κορίτσια που έχουν υποστεί τη φρικτή κακοποίηση των παιδικών γάμων, να γνωρίσουν την αγάπη του Χριστού, ο οποίος τις αγαπάει και πέθανε γι’ αυτές.

ΤΡΙΤΗ 2. Οι κυβερνήσεις να υπερασπίζονται τα δικαιώματα των μικρών κοριτσιών και να εφαρμόζουν νόμους με βαριά τιμωρία εκείνων που τελούν γάμους που αφορούν παιδιά, άντρες που παντρεύονται παιδιά και γονείς που εξαναγκάζουν τις νεαρές τους κόρες να παντρευτούν.

ΤΕΤΑΡΤΗ 3. Οι ακροατές των προγραμμάτων «γυναίκες Ελπίδας» να κατανοήσουν τον Λόγο του Θεού και να τον εφαρμόζουν στην καθημερινή τους ζωή. Το πρόγραμμα ακούγεται  σε 69 γλώσσες σε όλη την Αφρική, την Ασία, την Αμερική, την Καραϊβική, την Κεντρική Ασία, την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και τα νησιά του Ειρηνικού.

ΠΕΜΠΤΗ 4. Οι ηγέτες στην Ινδία να προστατεύουν τα κοριτσάκια που κινδυνεύουν να παντρευτούν με εξαναγκασμό. Στην Ινδία, το 43% των γυναικών παντρεύονται πριν τα 18 τους χρόνια. Προσεύχεστε ώστε οι παράνομοι αυτοί γάμοι να μπορούν εύκολα να ακυρώνονται. Επίσης προσευχή ώστε οι τοπικές αρχές να μην επιβάλλουν πρόστιμα σε οικογένειες που αποφασίζουν να μην προχωρούν με υποσχέσεις που είχαν δώσει για γάμο, όταν οι κόρες τους ήταν ακόμη βρέφη.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 5. Οι τοπικές αρχές να κάνουν περισσότερα ώστε να βοηθούν τους ανθρώπους να καταλάβουν τη ζημιά που προκαλούν οι κοινωνικές πρακτικές σχετικά με τους παιδικούς γάμους.

ΣΑΒΒΑΤΟ 6. Για τα νεαρά κορίτσια που το σκάνε από το σπίτι τους για να αποφύγουν τους εξαναγκαστικούς γάμους. Πολλές φοβούνται ότι η οικογένειά τους θα τις δολοφονήσουν. Άλλες παγιδεύονται στη σωματεμπορία από ανθρώπους που τις προσφέρουν εργασία. « ΕΛΕΥΘΕΡΩΣΕ με, Κύριε, από πονηρόν άνθρωπο· λύτρωσέ με από άδικον άνθρωπο·» Ψαλμός 140:1

ΚΥΡΙΑΚΗ 7. Οι γονείς να διδάσκουν στα παιδιά τους τον αυτοσεβασμό αλλά και τον σεβασμό προς τους άλλους και να κάνουν σχέδια για ένα υγιές μέλλον που θα τιμά τον Θεό.

ΔΕΥΤΕΡΑ 8. Για τις νεαρές συζύγους  οι οποίες είναι τόσο αναστατωμένες και εξευτελιστικά ταπεινωμένες από την οικογενειακή κακοποίηση και την έλλειψη αγάπης, ώστε επιλέγουν να αυτοπυρποληθούν ή να πιουν δηλητήριο για να βγουν από τη δυστυχία τους.

ΤΡΙΤΗ 9. Οι γονείς να καταλάβουν ότι οι πρόωροι γάμοι δεν προστατεύουν τις κόρες τους. Κάποιες νεαρές σύζυγοι αποκτούν τον ιό του AIDS καθώς και άλλες ασθένειες από τους κατά πολύ μεγαλύτερους συζύγους τους, πολλές κακοποιούνται από μέλη των οικογενειών τους, και  άλλες πολλές παθαίνουν ζημιά ή θανατώνονται λόγω επιπλοκών  στη γέννα.

ΤΕΤΑΡΤΗ 10. Για την διαθεσιμότητα οικονομικών πόρων και εθελοντών για τις ομάδες του «σχέδιο ΑΝΝΑ» ώστε να μπορούν να παρέχονται σεμινάρια για την υγεία και την ιατρική φροντίδα, στους ακροατές των προγραμμάτων. Ζητήστε επίσης ευκαιρίες για τα μέλη του «σχέδιο ΑΝΝΑ»  ώστε να δείχνουν την αγάπη του Θεού στις γυναίκες μέσα στις κοινότητές τους.

ΠΕΜΠΤΗ 11. Για κείνους που παρέχουν καταφύγια, εκπαίδευση και επαγγελματική κατάρτιση σε νεαρές γυναίκες οι οποίες έχουν ξεφύγει από καταστάσεις κακοποίησης. «Με περικυκλώνεις από πίσω και από μπροστά, και έβαλες το χέρι σου επάνω μου.» Ψαλμός 139:5

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 12. Για τις περισσότερο από ένα εκατομμύριο νεαρές κοπέλες και γυναίκες που υποφέρουν από τον πόνο και την ταπείνωση των συριγγίων εξαιτίας της ζημιάς που έχει γίνει στα μικροσκοπικά τους σώματα κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης ή της γέννας.

ΣΑΒΒΑΤΟ 13. Για τα νεαρά κορίτσια που εξαναγκάζονται σε κλειτοριδεκτομή και αντιμετωπίζουν μακροχρόνιες επιπλοκές από τη διαδικασία, η οποία περιλαμβάνει ανυπόφορο πόνο, αιμορραγία και ουρολοιμώξεις. Προσεύχεστε ώστε η φρικτή αυτή πρακτική να απαγορευτεί και να τιμωρείται. Επίσης προσευχή για το νέο πρόγραμμα του «σχέδιο ΑΝΝΑ» Φωνές Θεραπείας, στην Αιθιοπία, ώστε να παρέχεται ένα εμπνευσμένο, αποτελεσματικό και πλαισιωμένο περιεχόμενο για τα θύματα των συριγγίων και της κλειτοριδεκτομής.

ΚΥΡΙΑΚΗ 14. Οι Χριστιανοί να στέκονται ενάντια στις κοινωνικές πρακτικές  οι οποίες προωθούν τη σεξουαλική αμαρτία και οι οποίες προκαλούν ζημιά στα κορίτσια και τα μωρά τους. Πολλά κορίτσια υποφέρουν τρομερά επειδή τα μικροσκοπικά τους σώματα δεν μπορούν να αντέξουν τον τοκετό και συχνά τα μωρά τους γεννιούνται νεκρά.

ΔΕΥΤΕΡΑ 15. Για τους γονείς που αισθάνονται ότι πρέπει να πουλήσουν τις νεαρές κόρες τους ως νύφες, εξαιτίας των οικονομικών τους αναγκών. Προσεύχεστε οι μητέρες να βρουν το κουράγιο να μιλήσουν ενάντια στην φρικτή αυτή πρακτική,  μέσω της οποίας πολλές εξαναγκάστηκαν να ζουν.

ΤΡΙΤΗ 16. Για όσους μεταφράζουν το μηνιαίο ημερολόγιο προσευχής του «σχέδιο ΑΝΝΑ» και το διανέμουν ώστε προσευχόμενοι στις εκκλησίες, σε ομάδες προσευχής, σε σπίτια και σε φυλακές να μπορούν να προσεύχονται μαζί σε 85 γλώσσες. Προσεύχεστε για πόρους που χρειάζονται για την εκτύπωση και τη διανομή των αιτημάτων προσευχής σε πάμφτωχες περιοχές.

ΤΕΤΑΡΤΗ 17. Για τους ηγέτες να διδάσκουν σε γονείς τα οφέλη της εκπαίδευσης των κοριτσιών τους αντί να τις εξαναγκάζουν να παντρεύονται πριν τα 18 τους χρόνια. Οι μορφωμένες κόρες μπορούν καλύτερα να φροντίζουν τα παιδιά τους και τους ηλικιωμένους γονείς τους.

ΠΕΜΠΤΗ 18. Οι δάσκαλοι να βοηθούν τους μαθητές τους να καταλάβουν το δικαίωμα που έχουν να αρνηθούν τον εξαναγκαστικό γάμο και οι κοινοτικοί ηγέτες να παρέχουν προστασία στα κορίτσια αυτά όταν οι γονείς τους δεν ακούν.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19. Κοινοτικοί ηγέτες και νομικές αρχές στις ΗΠΑ να αποκαλύπτουν τους βίαιους διεθνείς γάμους μεταξύ εφήβων και μεγαλύτερων σε ηλικία αντρών. Προσεύχεστε ώστε οι ηγέτες στο Λάος να κάνουν περισσότερα για να προειδοποιούν τις φτωχές κοινότητες σχετικά με τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι έφηβοι που συμφωνούν να παντρευτούν αυτούς τους ξένους μεγάλους άντρες, πολλοί απ’ τους οποίους είναι ήδη παντρεμένοι με παιδιά.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20. Οι κοινοτικοί και οι εκκλησιαστικοί ηγέτες να κατανοήσουν την ανάγκη να προωθήσουν την έννοια ενός ισχυρού γάμου μεταξύ ενός άντρα και μιας γυναίκας ώστε τα παιδιά να μη μεγαλώσουν σε μονογονεϊκές οικογένειες. Η κοινωνική αποδοχή για τη «συμβίωση» καταστρέφει ζωές καθώς οι μητέρες μένουν μόνες για να φροντίσουν τα παιδιά τους.

ΚΥΡΙΑΚΗ 21. Για τους ακροατές του προγράμματος «γυναίκες Ελπίδας» να μάθουν για την αγάπη που έχει ο Θεός για τις γυναίκες και τα κορίτσια και να γνωρίσουν ότι έχουν αξία για τον Θεό και για τις οικογένειές τους. «Επειδή, εσύ μόρφωσες τα νεφρά μου· με περιτύλιξες μέσα στην κοιλιά τής μητέρας μου.Θα σε υμνώ, επειδή πλάστηκα με φοβερό και θαυμάσιο τρόπο· τα έργα σου είναι θαυμάσια· και η ψυχή μου το γνωρίζει αυτό πολύ καλά.» (Ψαλμός 139:13-14).

ΔΕΥΤΕΡΑ 22. Οι κυβερνήσεις να παρέχουν δωρεάν παιδεία για όλα τα παιδιά  βοηθώντας τους φτωχούς τους γονείς, οι οποίοι αισθάνονται πολλές φορές εξαναγκασμένοι να πουλήσουν τις κόρες τους ως νύφες. Η έλλειψη παιδείας εμποδίζει τα κορίτσια αυτά να βελτιώσουν την οικονομική τους κατάσταση ή να παρέχουν μόρφωση στα δικά τους παιδιά, συνεχίζοντας έτσι τον θλιβερό κύκλο της φτώχειας.

ΤΡΙΤΗ 23. Οι πατέρες και οι σύζυγοι να καταλάβουν τη σημασία της καλύτερης παιδείας για τα κορίτσια και την αξιοπρεπή αντιμετώπιση των γυναικών. Προσεύχεστε ώστε να έχουν το θάρρος να μιλήσουν και να υπερασπιστούν τις γυναίκες και τα κορίτσια από τις επιζήμιες κοινωνικές πρακτικές.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24. Περισσότερα καταφύγια και κέντρα κατάρτισης να παρέχουν ευκαιρίες ώστε τα κορίτσια και οι γυναίκες να μπορούν να ακούν το ραδιοφωνικό πρόγραμμα, που περιλαμβάνει πολύτιμες ιατρικές πληροφορίες και μηνύματα της αγάπης του Θεού για κείνες.

ΠΕΜΠΤΗ 25. Για τις νεαρές συζύγους οι οποίες παντρεύτηκαν ως παιδιά κι έχουν εγκαταλειφθεί, έχουν πάρει διαζύγιο ή έχουν μείνει χήρες. Πολλές έχουν μικρά παιδιά που πρέπει να φροντίσουν.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26. Για τα  κορίτσια στις αναπτυγμένες χώρες, όπου υπάρχει πληθώρα σεξουαλικών διαφημίσεων, μουσικής, και ταινιών και δέχονται μη ηθική σεξουαλική διαπαιδαγώγηση η οποία προσφέρει ελάχιστη έως καμιά καθοδήγηση στην καθαρότητα και στην αξιοπρέπεια. Χιλιάδες κορίτσια μένουν έγκυος σε ηλικία μεταξύ 10 και 15 χρονών, και οι περισσότερες εγκυμοσύνες καταλήγουν στην έκτρωση.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27. Οι δυτικές κυβερνήσεις στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ να κάνουν περισσότερα ώστε να προστατεύονται οι νεαρές πρόσφυγες νύφες που εισέρχονται στις χώρες τους με άντρες πολύ μεγαλύτερης ηλικίας. Προσεύχεστε ώστε να μην ανέχονται την παιδοφιλία επιτρέποντας στους άντρες αυτούς να συνεχίζουν να κακοποιούν τα κορίτσια. Κάποιοι άντρες πηγαίνουν στο εξωτερικό για να βρουν νεαρές νύφες ώστε να μπορούν να τις ελέγχουν και να τις κακοποιούν.

ΚΥΡΙΑΚΗ 28. Για τα κορίτσια σε ορισμένες κοινότητες της Κένυας όπου θεωρούνται οικογενειακό κτήμα και δίνονται ως νύφες ακόμη και σε ηλικία των 10 ετών ώστε η οικογένεια να μπορεί να πάρει προίκα. Προσεύχεστε αυτές οι πρακτικές να εξαλειφθούν.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29. Για τις κοινωνίες στον κόσμο που ενθαρρύνουν τα κορίτσια και τα αγόρια να συμπεριφέρονται ως ενήλικες στην ενδυμασία και στη σεξουαλική τους ζωή όμως δεν προειδοποιούν ή δεν τους καθοδηγούν σχετικά με τους κινδύνους, τις επιπλοκές και τη συναισθηματική ζημιά  που προκύπτει από τέτοιες ενέργειες.

TWR HELLAS ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου