Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2016

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΣΕΥΧΗΣ του σχέδιο ΑΝΝΑ

ΙΟΥΝΙΟΣ 2016
ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΚΟΛΑ ΚΑΙ ΤΗ ΜΟΖΑΜΒΙΚΗ

Η διακονία προσευχής του «σχέδιο ΑΝΝΑ» στην Αγκόλα ξεκίνησε το 2001. Ομάδες αυξήθηκαν πολύ γρήγορα και ζωές γυναικών άλλαξαν καθώς άρχισαν να βλέπουν τον Θεό να εργάζεται μέσα στα σπίτια τους, στις κοινότητες και στις εκκλησίες. Το 2005, οι γυναίκες στη Μοζαμβίκη ξεκίνησαν ομάδες προσευχής, και αυτές παρόμοια, είδαν τον Θεό να κάνει θαύματα στη ζωή τους. Οι γυναίκες αυτές αντιμετωπίζουν πολλά εμπόδια και δυσκολίες (ακραίες συνθήκες φτώχειας, πολέμους, περιορισμένη ιατρική φροντίδα, έλλειψη μόρφωσης, παιδικούς γάμους, εθισμούς σε ναρκωτικά και αλκοόλ, λιμούς και πλημμύρες και μεγάλα προβλήματα υγιεινής). Ωστόσο, γνωρίζουν ότι ο Θεός ακούει τις προσευχές τους και ότι υπάρχει δύναμη καθώς περπατούν μαζί Του μέσω τρομερής αδικίας στη ζωή τους καθημερινά.
Τα διαμάντια και το πετρέλαιο καθιστούν την Αγκόλα την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στην υποσαχάρια Αφρική. Ωστόσο, υπολογίζεται ότι το 70% του πληθυσμού της ζει με λιγότερα από 2 δολάρια την ημέρα. Η πρωτεύουσα, Λουάντα, θεωρείται η πιο ακριβή πόλη στον κόσμο για τους ξένους υπηκόους. Ωστόσο, περισσότερο από το 70% του πληθυσμού της ζει σε παραγκουπόλεις. Τα ποσοστά θνησιμότητας βρεφών είναι μεταξύ των υψηλότερων στον κόσμο. Περίπου 1 στα 5 παιδιά πεθαίνει πριν φτάσει την ηλικία των 5, το οποίο είναι το δεύτερο ψηλότερο ποσοστό στον κόσμο. Λιγότερο από το  54% των κοριτσιών μπορεί και διαβάζει.
Η ανακάλυψη του φυσικού αερίου στις ακτές της Μοζαμβίκης το 2011 έχει συνεισφέρει ελάχιστα στην μεταμόρφωση της οικονομίας για μια από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου. Περισσότερο από το μισό των 24 εκατομμυρίων ανθρώπων της Μοζαμβίκης, συνεχίζει να ζει κάτω από το όριο της φτώχειας. Σχεδόν ο μισός πληθυσμός δεν πίνει νερό από ασφαλές πηγές. Η Μοζαμβίκη έχει το έβδομο ψηλότερο ποσοστό των παιδικών γάμων στον κόσμο.
Οι πλημμύρες στη βόρεια Μοζαμβίκη τη φετινή χρονιά έχει επηρεάσει περισσότερο από 32.000 ανθρώπους και έχει καταστρέψει 4.991 σπίτια και 303 αίθουσες διδασκαλίας. Ταυτόχρονα, η νότια Μοζαμβίκη βιώνει τη ξηρότερη εποχή των βροχοπτώσεων τα τελευταία 35 χρόνια. Περίπου 1,5 εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από έλλειψη φαγητού. Οι αγροτικές περιοχές στη νότια Αγκόλα επίσης υποφέρουν από σοβαρή ξηρασία.
Παρακαλούμε προσεύχεστε…

ΤΕΤΑΡΤΗ 1. Για τις γυναίκες στην Αγκόλα και τη Μοζαμβίκη καθώς αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην καθημερινότητα αλλά και πόνο και τα σημάδια της κακοποίησης. Προσεύχεστε να βρουν ειρήνη και ελπίδα στον Κύριο Ιησού Χριστό (Ρωμαίους 15:13).

ΠΕΜΠΤΗ 2. Για τους υπευθύνους των ομάδων προσευχής του «σχέδιο ΑΝΝΑ», τους προσευχόμενους και τους εθελοντές στην Αγκόλα και τη Μοζαμβίκη καθώς οδηγούν Βιβλικές μελέτες, επισκέπτονται αρρώστους και μοναχικούς ανθρώπους, ευαγγελίζουν, ενθαρρύνουν και παρηγορούν μέσα από τη φιλία και την προσευχή.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 3. Για τα μέλη του «σχέδιο ΑΝΝΑ» στην Αγκόλα: Marcolina, Josefina, Juliana, Justina. Προσεύχεστε για την παραγωγή των ραδιοφωνικών προγραμμάτων. Επίσης για τους ακροατές των προγραμμάτων στα Πορτογαλικά.

ΣΑΒΒΑΤΟ 4. Για τους 2.581 προσευχόμενους σε 153 ομάδες προσευχής, ώστε να βιώσουν την ενότητα εν Χριστώ και να μοιραστούν τη χαρά της υπηρεσίας ενωμένοι με αγάπη και ταπείνωση.

ΚΥΡΙΑΚΗ 5. Για καλύτερη ιατρική περίθαλψη στην Αγκόλα για κείνους που ζουν στην ζώνη του κίτρινου πυρετού στην Αφρική, όπου το 90% των περίπου 60.000 ετήσιων θανάτων παγκοσμίως συμβαίνει λόγω της νόσου, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Η ελονοσία, η χολέρα και η χρόνια διάρροια αποτελούν ανησυχία στη Λουάντα και σε άλλες πόλεις, εν μέρει λόγω βλάβης στις υπηρεσίες υγιεινής και αποκομιδής σκουπιδιών, αναφέρουν αξιωματούχοι υγείας στην υπηρεσία ειδήσεων AllAfrica.

ΔΕΥΤΕΡΑ 6. Πιο προσιτή στέγαση να είναι διαθέσιμη στη φτωχή και στη μεσαία τάξη ώστε να φροντίζουν καλύτερα τα παιδιά τους. Η Αγκόλα είναι η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στην υποσαχάρια Αφρική αλλά το 70% των κατοίκων της ζει με λιγότερα από $2 την ημέρα και περισσότερο από το 70% του πληθυσμού της πρωτεύουσας ζει σε παραγκουπόλεις.

ΤΡΙΤΗ 7. Για τα μέλη των ομάδων προσευχής του «σχέδιο ΑΝΝΑ» οι οποίοι επισκέπτονται και ενθαρρύνουν τυφλούς, αστέγους και φυλακισμένους. Προσεύχεστε ώστε πολλοί να ανταποκρίνονται στην αγάπη του Θεού και στο δώρο της σωτηρίας μέσω του Ιησού Χριστού.

ΤΕΤΑΡΤΗ 8. Για σοφία σε αξιωματούχους της Αγκόλας στις προσπάθειές τους να διαφοροποιήσουν την οικονομία της και να επικεντρωθούν στη γεωργία, την αλιεία και την εξόρυξη ώστε να βελτιωθεί η οικονομία της Αγκόλας μετά την καταστροφική κατάρρευση της βιομηχανίας πετρελαίου. Η οικονομία της Αγκόλα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πετρέλαιο, διεκδικώντας περισσότερο από το 95% των εσόδων εξαγωγής της και πάνω από τα δύο τρίτα των κρατικών εσόδων. Η διαφοροποίηση αυτή στην οικονομία μπορεί να βοηθήσει χιλιάδες στην Αγκόλα να βγουν από τη φτώχεια.
ΠΕΜΠΤΗ 9. Για τις γυναίκες στην Αγκόλα ώστε να έχουν την ευκαιρία να ακούν τα ραδιοφωνικά προγράμματα. Το BBC αναφέρει ότι το κράτος ελέγχει όλα τα μέσα ενημέρωσης σε εθνική εμβέλεια, συμπεριλαμβανομένου του ραδιοφώνου, το οποίο είναι το μεγαλύτερο μέσο επιρροής έξω από την πρωτεύουσα. Η Αγκόλα έχει επίσης 4,3 εκατομμύρια χρήστες διαδικτύου μέχρι το 2014.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10. Ώστε τα προγράμματα να μπορούν να μεταδίδονται και στα νοσοκομεία της Αγκόλα.


ΣΑΒΒΑΤΟ 11. Οι φυλακισμένες να γνωρίσουν ότι ο Θεός δεν τις έχει εγκαταλείψει και μπορεί να τις δώσει αιώνια ζωή και σκοπό. Προσεύχεστε για τις γυναίκες που παρακολουθούν τη μηνιαία εκπαίδευση μαθητείας στις γυναικείες φυλακές στη Λουάντα.

ΚΥΡΙΑΚΗ 12. Για τη διανομή των ηλιακών ραδιοφώνων που δίνουν τη δυνατότητα σε πολλούς να ακούν το ραδιοφωνικό πρόγραμμα. Ευχαριστούμε τον Θεό για τους δωρητές.

ΔΕΥΤΕΡΑ 13. Τα κορίτσια να γνωρίζουν ότι έχουν αξία για τον Θεό και ότι Εκείνος έχει έναν σκοπό για τη ζωή τους. Προσεύχεστε ώστε να ενθαρρύνονται στη μόρφωση και να προστατεύουν τον εαυτό τους από τους παιδικούς γάμους, την απιστία και την κακοποίηση.

ΤΡΙΤΗ 14. Για τις αμόρφωτες γυναίκες που λαβαίνουν πολύτιμες πληροφορίες από τα ραδιοφωνικά προγράμματα. Δοξάζουμε τον Θεό για τις θαυμάσιες γυναίκες στις ομάδες προσευχής που μεταφράζουν προφορικά τα αιτήματα λόγω έλλειψης μόρφωσης. Το έργο της προσευχής είναι σημαντικό σε ό,τι κάνει ο Θεός στην Αφρική και σε όλον τον κόσμο.

ΤΕΤΑΡΤΗ 15. Για τη Ruth Mbennah, τη συντονίστρια του «σχέδιο ΑΝΝΑ» στην Ανατολική και νότια Αφρική, καθώς ενθαρρύνει, αγαπάει, και εκπαιδεύει τις γυναίκες ώστε να υπηρετούν τον Θεό καλύτερα αλλά και η μία την άλλη. Προσεύχεστε για την υγεία και την ασφάλειά της στα ταξίδια της.

ΠΕΜΠΤΗ 16. Για τη Brenda Lombard καθώς ενθαρρύνει και βοηθάει τις εθνικές ομάδες στην παροχή των αναγκαίων αναφορών και στην προώθηση των ημερολογίων σε περισσότερες από 10 γλώσσες.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17. Για δύναμη και σοφία στην Esperanca, η οποία έχει καθοδηγήσει τη διακονία του «σχέδιο ΑΝΝΑ» στη Μοζαμβίκη από το 2005. Προσεύχεστε για τις ομάδες παραγωγής προγραμμάτων. Επίσης να μεταφραστεί σε πιο πολλές γλώσσες. Τα Πορτογαλικά διδάσκονται στο σχολείο, όμως πολλές γυναίκες δεν έχουν τη δυνατότητα να πάνε σχολείο.

ΣΑΒΒΑΤΟ 18. Για την εκκλησιαστική και την κοινοτική ηγεσία ώστε να έχει το θάρρος να διδάσκει τη σημασία του σεβασμού όλων των ανθρώπων ως πολύτιμα παιδιά του Θεού. Προσεύχεστε οι οικογένειες να αποτελούν μοντέλα σεβασμού προς τις γυναίκες και τα κορίτσια ώστε η βία να μη γίνεται ανεκτή.

ΚΥΡΙΑΚΗ 19. Για ειρήνη και ασφάλεια στη βόρεια Μοζαμβίκη. Προσεύχεστε για τους 11.500 πολίτες που έχουν φύγει  αφότου ξεκίνησαν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις τον Οκτώβρη του 2015 για να αφοπλίσουν τους μαχητές, κυρίως στην περιοχή πλούσια σε άνθρακα, η οποία συνορεύει με τη νότια Μαλάουι.

ΔΕΥΤΕΡΑ 20. Για τους γονείς και τους αξιωματούχους να κάνουν περισσότερα ώστε να μπει ένα τέλος στην κοινωνική πρακτική των παιδικών γάμων και να παρέχουν σε κάθε κορίτσι ποιοτική μόρφωση. Σε κάποιες περιοχές της Μοζαμβίκης, το 68% των γυναικών παντρεύονται πριν την ηλικία των 18, πολλές πριν τα 15. Προσεύχεστε ώστε κοινοτικοί ηγέτες να υποστηρίζουν με ενθουσιασμό το νέο σχέδιο του έθνους για τον τερματισμό των παιδικών γάμων και να βοηθήσουν στη αλλαγή στάσης για τα κορίτσια.

ΤΡΙΤΗ 21. Οι νέες Χριστιανές να κατανοούν πόσο σημαντικό είναι ο γάμος με πιστό και η ανατροφή των παιδιών ώστε να ακολουθήσουν τον Χριστό.

ΤΕΤΑΡΤΗ 22. Οι γυναίκες στη Μοζαμβίκη, όπου λιγότερες από μια στους τέσσερις έχουν πρόσβαση σε σύγχρονες εγκαταστάσεις υγιεινής και σχεδόν ο μισός πληθυσμός πίνει νερό από μη ασφαλή πηγές.

ΠΕΜΠΤΗ 23. Για τους προσευχόμενους στη Μοζαμβίκη, περισσότερα από 1000 μέλη σε 46 ομάδες προσευχής, να γευτούν την αγάπη και τη δύναμη του Θεού στα σπίτια και στις κοινότητές τους.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 24. Για τις γυναίκες που προσπαθούν να φροντίσουν τις οικογένειές τους. Παρά την πρόσφατη οικονομική ανάπτυξη, περισσότερο από το μισό πληθυσμό των 24 εκατομμυρίων κατοίκων της Μοζαμβίκης συνεχίζει να ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.

ΣΑΒΒΑΤΟ 25. Για τις οικογένειες των γυναικών που πέθαναν κατά τη γέννα επειδή γέννησαν τα μωρά τους σε εξωτερικό χώρο με μη εκπαιδευμένα άτομα. Κάποιες πρακτικές οδηγούν επίσης τη μητέρα να μη λαβαίνει τη φροντίδα που έχει ανάγκη. Λιγότεροι από τους μισούς τοκετούς (44%) συμβαίνουν με τη βοήθεια εκπαιδευμένων ατόμων.

ΚΥΡΙΑΚΗ 26. Για τις γυναίκες όπου μέλη των οικογενειών τους έχουν εθιστεί σε ουσίες ή αλκοόλ.

ΔΕΥΤΕΡΑ 27. Για τα κορίτσια που εξαναγκάζονται σε γάμο και κινδυνεύουν να αποκτήσουν τον ιό του AIDS. Περίπου το 19% των παντρεμένων κοριτσιών ηλικίας 15-19 χρονών βρίσκονται σε πολυγαμία. Ο ιός του AIDS είναι 3 φορές περισσότερος στα κορίτσια 15-24 χρονών παρά στα αγόρια της ίδιας ηλικίας.

ΤΡΙΤΗ 28. Για βροχή στην Αγκόλα και τη Μοζαμβίκη να είναι συχνή και μέτρια ώστε τα σπαρτά να μεγαλώνουν και οι άνθρωποι να αναρρώνουν από την έλλειψη τροφής και σοβαρής φτώχειας.

ΤΕΤΑΡΤΗ 29. Για τους εκκλησιαστικούς ηγέτες στην Αγκόλα και τη Μοζαμβίκη να καταλάβουν ότι το «σχέδιο ΑΝΝΑ» δεν είναι ένα δόγμα αλλά μια διακονία που βοηθά γυναίκες των συνάξεών τους να γίνονται ενάρετες μητέρες, σύζυγοι, αδελφές, κόρες και γιαγιάδες.

ΠΕΜΠΤΗ 30. Για τις γυναίκες που χρησιμοποιούν τα ραδιοφωνικά προγράμματα ως ευκαιρία να προσκαλούν φίλους και συγγενείς να ακούν μαζί και να συζητούν θέματα και βιβλικά αναγνώσματα. Προσεύχεστε ώστε πολλοί να γνωρίσουν τον Κύριο: «Τέλος, αδερφοί, να προσεύχεστε για μας, ώστε ο λόγος του Κυρίου να διαδίδεται και να δοξάζεται όπως συνέβη και σ’ εσάς.» (Β Θεσ.3:1)

TWR HELLAS ΙΟΥΝΙΟΣ 2016




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου