Πέμπτη 31 Μαΐου 2018


ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΣΕΥΧΗΣ – TWR Γυναίκες Ελπίδας

ΜΑΙΟΣ 2018
ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΦΡΙΚΗ (Μπουρούντι, Τζιμπουτί, Ερυθραία, Αιθιοπία, Κένυα, Ρουάντα, Σομαλία, Νότιο Σουδάν, Τανζανία, και Ουγκάντα)

Η Ανατολική Αφρική είναι μια από τις πιο φτωχές περιοχές στον κόσμο. Εκτός από την ακραία φτώχεια που επικρατεί, πολλές γυναίκες σε όλη την περιοχή αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις όπως είναι η έλλειψη μόρφωσης, οι εξαναγκαστικοί γάμοι, η πολυγαμία και η ενδοοικογενειακή βία. Συνηθισμένα είναι επίσης κάποια ζητήματα υγείας όπως είναι η εφηβική εγκυμοσύνη, η κλειτοριδεκτομή, η πρόπτωση της μήτρας, τα συρίγγια, ο υποσιτισμός, η μητρική θνησιμότητα και το AIDS. Μελέτες έχουν δείξει ότι η εκπαίδευση και η ενημέρωση των κοινοτήτων σχετικά με τους κινδύνους κάποιων παλαιών κοινωνικών πρακτικών, που προωθούν τη σωστή θεραπεία σε γυναίκες και σε κορίτσια και καθιστούν  την  προστασία των παιδιών  προτεραιότητα,  αποτελούν  κλειδιά στην αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων.
Η υιοθεσία και η εφαρμογή νόμων ενάντια στους παιδικούς γάμους και στην σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών, καθώς και η εδραίωση υποχρεωτικής παιδείας ή η εκπαίδευση δεξιοτήτων για όλα τα παιδιά, θα ενδυναμώσουν τις κοινότητες. Όταν οι θύτες τιμωρούνται, ο κόσμος θα αρχίσει να αλλάζει τη συμπεριφορά και τις πράξεις του. Και καθώς οι ενήλικες θα στέκονται και θα μιλούν με θάρρος και θα ενεργούν εκ μέρους των παιδιών, οι κοινότητες θα ευημερούν.
Όταν τα κορίτσια μένουν έγκυες, πολύ συχνά εξαναγκάζονται να παντρευτούν τον πατέρα, ο οποίος συνήθως είναι αρκετά μεγαλύτερος σε ηλικία. Τα σώματα και τα συναισθήματά τους δεν είναι έτοιμα να γίνουν μητέρες ή σύζυγοι. Εγκαταλείπουν το σχολείο και ο κύκλος της φτώχειας και της κακοποίησης συνεχίζει. Παρέχοντας καταφύγια καθώς και μόρφωση ή κατάρτιση δεξιοτήτων για τις ανύπαντρες μητέρες, αυτό αποτελεί μια ευκαιρία για την πρόληψη περαιτέρω κακοποίησης.
Τα παιδιά χρειάζονται γονείς και δασκάλους καθώς και θρησκευτικούς και κοινοτικούς ηγέτες για να τους διδάξουν σχετικά με ζητήματα υγείας και ζωής, να τους δείξουν τα οφέλη του σεβασμού ο ένας προς τον άλλον, να τους δώσουν κίνητρα και σκοπό ώστε να βάζουν στόχους και να τους προστατεύουν καθώς τους ενθαρρύνουν να αντιμετωπίσουν προκλήσεις και να βελτιώσουν τη ζωή τους.
Παρακαλούμε προσεύχεστε…
ΤΡΙΤΗ 1. Για γυναίκες της Ανατολικής Αφρικής που ζουν στη χώρα μας. Οι γυναίκες αυτές έχουν ανάγκη να μάθουν και να ακούσουν τον Λόγο του Θεού. «Ακούστε, αγαπητοί μου αδερφοί. Ο Θεός διάλεξε αυτούς που για τον κόσμο είναι φτωχοί, να γίνουν πλούσιοι στην πίστη και να κληρονομήσουν τη βασιλεία του, αυτήν που υποσχέθηκε σ’ όσους τον αγαπούνΙακ.2:5

ΤΕΤΑΡΤΗ 2. Για  τους γονείς ώστε να παρέχουν στις κόρες τους ευκαιρίες εκπαίδευσης και να  μην τις εξαναγκάζουν να παντρεύονται  άντρες που  θα τις  κακοποιούν. Προσεύχεστε επίσης ώστε τα κορίτσια να  κατανοούν  το δικαίωμά  τους να  αρνηθούν  έναν εξαναγκαστικό γάμο και οι  κοινοτικοί  ηγέτες θα  παρέχουν  προστασία για τα κορίτσια αυτά.

ΠΕΜΠΤΗ 3. Για τις  γυναίκες που ζουν σε συνθήκες τρομερών καταστροφών στην εμπόλεμη Ανατολική Αφρική ώστε να γνωρίσουν την ειρήνη  και την ελπίδα στον Ιησού. «Και η ειρήνη του Θεού, που είναι ασύλληπτη στο ανθρώπινο μυαλό, θα διαφυλάξει τις καρδιές και τις σκέψεις σας κοντά στον Ιησού Χριστό.» Φιλ.4:7

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 4. Για οικονομική και πολιτική σταθερότητα στην Ανατολική Αφρική ώστε οι αναγκαίες πηγές, η ιατρική φροντίδα και οι προμήθειες τροφίμων να είναι διαθέσιμες σε γυναίκες και στις οικογένειές τους. Προσεύχεστε επίσης  για  τους πρόσφυγες και για τους εσωτερικά εκτοπισμένους, οι οποίοι επιθυμούν να βρουν ασφάλεια.

ΣΑΒΒΑΤΟ 5. Για τις γυναίκες που γεννούν στο σπίτι τους, σε παραγκουπόλεις ή ακόμη και έξω στο ύπαιθρο, θέτοντας τη ζωή τους σε κίνδυνο  να πεθάνουν δηλαδή από επιπλοκές ή να υποφέρουν για χρόνια από συρίγγια ή από πρόπτωση μήτρας.

ΚΥΡΙΑΚΗ 6. Για ευκαιρίες στους 27.000 πρόσφυγες στο Τζιμπουτί ώστε να ακούσουν την αλήθεια της αγάπης του Θεού. Οι αρχές έχουν συμφωνήσει να ενσωματώσουν τους πρόσφυγες στο δικό τους εθνικό εκπαιδευτικό σύστημα, δίνοντας τους με τον καιρό, πιστοποιητικά που αναγνωρίζονται σε όλη την περιοχή τους.

ΔΕΥΤΕΡΑ  7. Για ασφάλεια των μελών της ομάδας «γυναίκες Ελπίδας» στην Αιθιοπία καθώς και για τους ακροατές που ζουν σε ακραία φτώχεια, σε φυλακές, με σημαντικά προβλήματα υγείας (πρόπτωση μήτρας, συρίγγια) και με τα αποτελέσματα της κακοποίησης (επιθέσεις οξέων, παιδικοί γάμοι, βιασμοί).

ΤΡΙΤΗ 8. Το ηχητικό δράμα «Η Θεραπευτική Φωνή» να εκπαιδεύσει τις γυναίκες που έχουν πληγεί από τα συρίγγια και να τους διαβεβαιώνει για την αγάπη του Θεού για κείνες. Προσεύχεστε  επίσης για την ηχογράφηση του δράματος στις γλώσσες Amharic και Oromo.

ΤΕΤΑΡΤΗ 9. Για τα νεαρά κορίτσια που εξαναγκάζονται να υποστούν κλειτοριδεκτομή και έχουν να αντιμετωπίσουν μακροχρόνιες επιπλοκές από τις επεμβάσεις, όπως είναι ο ακραίος πόνος, η αιμορραγία και η μόλυνση. Προσεύχεστε ώστε οι γονείς να καταλάβουν ότι υπάρχουν βλαβερές συνέπειες και να απαιτήσουν να σταματήσει η κοινωνική αυτή παράδοση.

ΠΕΜΠΤΗ 10. Για την προστασία του Θεού πάνω στα παιδιά που αντιμετωπίζουν κακές επιρροές και την πίεση της παρέας με αποτέλεσμα να οδηγούνται σε λανθασμένες επιλογές για τη ζωή τους. Προσεύχεστε για όσους βρίσκονται σε κίνδυνο λόγω χρήσης ουσιών, αλκοόλ και δαιμονικής λατρείας.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 11. Για τις γυναίκες που πλήττονται από την ενδοοικογενειακή βία στην Ανατολική Αφρική. Οι αστυνομικές αρχές πολύ συχνά δεν παίρνουν στα σοβαρά τα παράπονα που γίνονται, και κατά συνέπεια οι υποθέσεις παίρνουν χρόνια μέχρι να φτάσουν στα δικαστήρια.

ΣΑΒΒΑΤΟ 12. Για τις γυναίκες στο Μπουρούντι οι οποίες δεν είχαν τη δυνατότητα να πάνε στο σχολείο, έχουν όμως βαθιά την επιθυμία της μάθησης. Δοξάζουμε τον Θεό για το τετραήμερο εργαστήρι το 2017 όπου οι γυναίκες είχαν τη δυνατότητα να μιλήσουν για τις θλίψεις τους. Κάποιες περπάτησαν χιλιόμετρα για να βρεθούν στο σεμινάριο επειδή δεν είχαν τη δυνατότητα να αγοράσουν κάποιο εισιτήριο για το λεωφορείο. Κάποιες πήγαν κουβαλώντας τα μωρά τους.

ΚΥΡΙΑΚΗ 13 Για τα παιδιά, μικρά και μεγαλύτερα, ώστε να τιμούν και να σέβονται τις μητέρες τους αλλά και τα ενήλικα παιδιά να προστατεύουν τις μητέρες τους. Προσεύχεστε ώστε οι μητέρες να λαμβάνουν ενθάρρυνση και υποστήριξη από τις τοπικές εκκλησίες. «Να τιμάς τον πατέρα σου και τη μητέρα σου» Εξοδ.20:12

ΔΕΥΤΕΡΑ 14. Για τις Ευαγγελικές οικογένειες, και για τα παιδιά τους, που συλλαμβάνονται στα σπίτια τους στην Ερυθραία. Προσεύχεστε για τους Ερυθραίους που εγκαταλείπουν τη χώρα τους δυστυχώς όμως τους απαγάγουν και τους κρατούν για λύτρα στο Τσαντ, στη Λιβύη, στη Σομαλία και σε άλλες χώρες.

ΤΡΙΤΗ 15. Για σοφία και οδηγία στις ομάδες Σουαχίλι στην Κένυα και στην Τανζανία καθώς μεταφράζουν, προσαρμόζουν και ηχογραφούν τα ραδιοφωνικά προγράμματα ώστε πολλοί να αγγιχθούν και να οδηγηθούν σε μια προσωπική σχέση με τον Θεό. «Αν ομολογήσεις με το στόμα σου πως ο Ιησούς είναι ο Κύριος και πιστέψεις με την καρδιά σου πως ο Θεός τον ανέστησε από τους νεκρούς, θα βρεις τη σωτηρίαΡωμ.10:9

ΤΕΤΑΡΤΗ 16. Για τους ηγέτες στην Κένυα καθώς εργάζονται για να μειωθούν τα εμπόδια που υπάρχουν ώστε να υπάρξει κάποια μόρφωση για τις έφηβες. Προσεύχεστε για τις γυναίκες σε όλη την Ανατολική Αφρική που λαμβάνουν κάποια κατάρτιση στην παιδεία.

ΠΕΜΠΤΗ 17. Για τις συζύγους που έχουν εγκαταλειφθεί από τους άντρες τους ή δεν έχουν σχέσεις εμπιστοσύνης και φροντίδας με τους συζύγους τους. Προσεύχεστε ώστε οι γυναίκες να λαμβάνουν κατάρτιση δεξιοτήτων ώστε να έχουν κάποιο εισόδημα για τα παιδιά τους. Επίσης για τις χήρες και τις ανύπαντρες μητέρες τις οποίες ο κόσμος αποφεύγει και μάχονται για να επιβιώσουν.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 18. Για τις γυναίκες από τη Σομαλία ανά τον κόσμο που αναζητούν την αλήθεια του Θεού. Προσεύχεστε για την ασφάλεια των Χριστιανών γυναικών που τις προσεγγίζουν προσφέροντας την ελπίδα του Χριστού. Πάνω από 6000 έχουν ενταχθεί στη σελίδα του Facebook των Χριστιανών γυναικών της Σομαλίας.

ΣΑΒΒΑΤΟ 19. Για το σπίτι της Άννας στην Τανζανία, όπου οι γυναίκες μαθαίνουν να ράβουν ή να μαγειρεύουν ώστε στη συνέχεια να πωλούν τα προϊόντα. Περίπου το 70% των περίπου 50 εκατομμυρίων ανθρώπων στην Τανζανία ζουν σε συνθήκες φτώχειας.

ΚΥΡΙΑΚΗ 20. Για τους αφιερωμένους εθελοντές που επισκέπτονται τις 343 ομάδες προσευχής στην Τανζανία (πάνω από 2.500 προσευχόμενοι) καθώς και για την προμήθεια των αναγκαίων πόρων για τη μετακίνησή τους. Πολλές φορές διανύουν μεγάλες αποστάσεις, κάποιες φορές για 19 ώρες, με λεωφορείο ώστε να φτάσουν στους ακροατές και στους προσευχόμενους.

ΔΕΥΤΕΡΑ 21. Για τις γυναίκες που υποφέρουν εξαιτίας της κοινής πρακτικής της πολυγαμίας. Προσεύχεστε ώστε να υπάρξουν περισσότεροι νόμοι που θα εφαρμόζονται ώστε να προστατεύεται η οικογενειακή μονάδα. «Ο Θεός έχει τη δύναμη να κάνει απείρως περισσότερα απ’ όσα ζητάμε ή σκεφτόμαστε, καθώς η δύναμή του ενεργεί σ’ εμάς.» Εφες.3:20

ΤΡΙΤΗ 22. Για τις γυναίκες από το Κονγκό και το Μπουρούντι που ζουν σε προσφυγικούς καταυλισμούς στην Τανζανία. Προσεύχεστε για τις γυναίκες που προσεγγίζουν τους πρόσφυγες και παρέχουν ραδιοφωνικές συσκευές για να ακούν τα προγράμματα.

ΤΕΤΑΡΤΗ 23. Για τους ηγέτες της Ανατολικής Αφρικής ώστε να παρέχουν το απαραίτητο καθαρό πόσιμο νερό και εγκαταστάσεις υγιεινής για την πρόληψη των θανάσιμων ασθενειών που πλήττουν εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο.

ΠΕΜΠΤΗ 24. Για την προστασία των προσφύγων και των νέων Χριστιανών που έχουν εγκαταλείψει τα παλιά θρησκευτικά τους πιστεύω. Προσεύχεστε επίσης ώστε να τους επιτραπεί να λατρεύουν ελεύθερα στην Ανατολική Αφρική.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 25. Για τους ηγέτες στο Νότιο Σουδάν, το νεότερο έθνος του κόσμου, ώστε να προστατεύουν και να εκπαιδεύουν τα παιδιά τους και να μην  επιτρέπουν να χρησιμοποιούνται ως παιδιά στρατιώτες. Προσεύχεστε για τα παιδιά αυτά τα οποία απελευθερώνονται  μετά από χρόνια φρικτής ζωής.

ΣΑΒΒΑΤΟ 26. Για τα παιδιά του νοτίου Σουδάν. Πάνω από τα μισά παιδιά του έθνους  (1,8 εκατομμύρια παιδιά) σχολικής ηλικίας δεν λαμβάνουν κάποια μόρφωση, σύμφωνα με στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών. Τα τρία τέταρτα του πληθυσμού είναι αναλφάβητο.

ΚΥΡΙΑΚΗ 27. Για την εθελόντρια συντονίστρια και μεταφράστρια του TWR Γυναίκες Ελπίδας στη Ρουάντα ώστε να βρει ένα καταφύγιο για την οικογένειά της καθώς επιστρέφουν στη χώρα για να διακονήσουν τις γυναίκες που έχουν ανάγκη την ελπίδα του Ιησού.

ΔΕΥΤΕΡΑ 28. Για τους προσευχόμενους στη Ρουάντα που χρησιμοποιούν το ημερολόγιο προσευχής στη γλώσσα Kinyarwanda. Προσεύχεστε ώστε να βρεθούν πόροι για έναν υπολογιστή, για εκτύπωση ημερολογίων προσευχής, για επισκέψεις και για ομάδες προσευχής.

ΤΡΙΤΗ 29. Για τους εθελοντές που μεταφράζουν τα ημερολόγια προσευχής στις γλώσσες Luganda και Lango για τους προσευχόμενους στην Ουγκάντα. «Κι όταν κάνουμε το καλό, ας μην αποκάμουμε. Γιατί, αν αντέξουμε ως το τέλος, θα θερίσουμε τον καρπό στον κατάλληλο καιρό.» (Γαλ. 6:9)

ΤΕΤΑΡΤΗ 30. Για τις γυναίκες που ζουν με τον ιό του AIDS στην Ανατολική Αφρική. Πολλές έχουν παραμεληθεί από τους συζύγους  και τις οικογένειές τους και δεν μπορούν να αποκτήσουν τα απαραίτητα.

ΠΕΜΠΤΗ 31. Για τις γιαγιάδες και άλλους που έχουν μεγάλες ευθύνες καθώς φροντίζουν τα ορφανά των γονέων που έχουν πεθάνει από ασθένειες εξαιτίας του AIDS. «Θρησκεία καθαρή κι αμόλυντη για το Θεό και Πατέρα είναι αυτή: Να συμπαραστέκεστε στα ορφανά και στις χήρες όταν υποφέρουν, και να διατηρείτε αγνό τον εαυτό σας από την επιρροή του αμαρτωλού κόσμουΙακ. 1:27

TWR HELLAS ΜΑΙΟΣ 2018
   www.sxedioAnna.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου