Σάββατο 5 Μαρτίου 2016

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΣΕΥΧΗΣ - ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2015

ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ (ΜΠΟΥΡΟΥΝΤΙ, ΑΙΘΙΟΠΙΑ, ΚΕΝΥΑ, ΡΟΥΑΝΤΑ, ΣΟΜΑΛΙΑ, ΝΟΤΙΟ ΣΟΥΔΑΝ, ΤΑΝΖΑΝΙΑ, ΟΥΓΚΑΝΤΑ)

Η ανατολική Αφρική είναι μία από τις πιο φτωχές περιοχές στον κόσμο, και βίαιες διαδηλώσεις στο Μπουρούντι καθώς και μακροχρόνιες διαμάχες στη Σομαλία και το Νότιο Σουδάν καθιστούν αφόρητη τη ζωή για εκατομμύρια ανθρώπους. Η Αιθιοπία και η Κένυα φροντίζουν εκατομμύρια πρόσφυγες που αναζητούν καταφύγιο ή βρίσκονται σε κίνδυνο από ασιτία. Πολλές γυναίκες της Ανατολικής Αφρικής αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις όπως είναι η ακραία φτώχεια, η έλλειψη μόρφωσης, οι εξαναγκαστικοί γάμοι, η πολυγαμία, η ενδοοικογενειακή βία και άλλα ζητήματα υγείας όπως η κλειτοριδεκτομή, η πρόπτωση της μήτρας, τα συρίγγια, ο υποσιτισμός, η μητρική θνησιμότητα και το AIDS.
Στην Ανατολική Αφρική, οι γυναίκες του «σχέδιο ΑΝΝΑ» συναντώνται για προσευχή σε εκκλησίες αλλά και σε σπίτια. Τα περισσότερα σπίτια είναι πολύ μικρά. Αυτό όμως δεν εμποδίζει τις γυναίκες από το να προσκαλούν άλλες στο σπίτι τους για προσευχή ή για να ακούσουν ένα ραδιοφωνικό πρόγραμμα «γυναίκες Ελπίδας» του «σχέδιο ΑΝΝΑ». Οι γυναίκες του «σχέδιο ΑΝΝΑ» προσφέρουν χρήματα για εγχειρήσεις και για άλλες ανάγκες που αντιμετωπίζουν γυναίκες της κοινότητάς τους.
Η Μάρτα οδηγεί μια ομάδα προσευχής. Δεν πήγε ποτέ στο σχολείο αλλά έμαθε να διαβάζει τη Βίβλο της και τώρα διδάσκει τις αλήθειες του Θεού σε κείνους που έρχονται να τη συμβουλευτούν επειδή κάποτε ήταν μαία. Η ίδια υπέφερε από πρόπτωση της μήτρας προτού να υποβληθεί σε εγχείρηση. Επίσης φροντίζει τον σύζυγό της και τα πέντε παιδιά τους.
Η Ντέρτ έμεινε χήρα ενώ τα παιδιά ήταν ακόμη μικρά. Είχε επτά παιδιά, όμως τρία από αυτά πέθαναν. Η ομάδα του «σχέδιο ΑΝΝΑ» την οδήγησε στα πόδια του Κυρίου και τη βοήθησε να βρει θεραπεία καθώς είχε κι εκείνη «πρόπτωση της μήτρας».
Ο σύζυγος της Γόρκινες, την έδιωξε μαζί με τα παιδιά της από το σπίτι τους. Το δικαστήριο δεν τη βοήθησε, και ο ίδιος ο αδελφός της την ξυλοκόπησε επειδή δεν ήθελαν να μοιραστούν μαζί της την οικογενειακή περιουσία. Η ομάδα του «σχέδιο ΑΝΝΑ» της αγόρασε ένα στρώμα για κείνη και τα παιδιά της στο δωμάτιο που νοικιάζουν.
Παρακαλούμε προσεύχεστε…
ΤΡΙΤΗ 1. Για κάθε γυναίκα από την Ανατολική Αφρική που βρίσκεται στην Ελλάδα, ώστε να βρει την αγάπη, την ελπίδα τη σωτηρία στον Κύριο Ιησού Χριστό. Επίσης για αδέλφια μας που διακονούν γυναίκες, άντρες και μικρά παιδιά, στις χώρες αυτές όπως είναι ο Αλέκος και η Ναυσικά Χαραλαμπίδη. Ο Κύριος να τους δίνει χάρη και δύναμη στο έργο που τους έχει αναθέσει.
ΤΕΤΑΡΤΗ 2. Για πολιτική και οικονομική σταθερότητα στην Ανατολική Αφρική ώστε οι αναγκαίες πηγές, η ιατρική φροντίδα και οι προμήθειες τροφίμων να είναι διαθέσιμες στις γυναίκες και στις οικογένειές τους. Προσεύχεστε ώστε η ηγεσία να συνεργάζεται για το όφελος των πολιτών της. Επίσης για τους πρόσφυγες και για τους εσωτερικά εκτοπισμένους που επιθυμούν να εγκατασταθούν σε ένα ασφαλές μέρος.
ΠΕΜΠΤΗ 3. Για τις γυναίκες που γεννούν στο σπίτι και κινδυνεύουν είτε να πεθάνουν από κάποια επιπλοκή ή υποφέρουν χρόνια από συρίγγια ή πρόπτωση της μήτρας μετά από μια γέννα μεγάλης διάρκειας και με πολλά εμπόδια.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 4. Για τα μέλη του προγράμματος «γυναίκες Ελπίδας» στην Αιθιοπία και για τις οικογένειές τους, για δύναμη και υγεία. Προσεύχεστε ώστε να μπορούν να διακονήσουν τους ακροατές που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, σε φυλακές, με σοβαρά προβλήματα υγείας (πρόπτωση μήτρας, συρίγγια), και με τα αποτελέσματα της κακοποίησης (επιθέσεις με οξύ, παιδικούς γάμους, βιασμούς).
ΣΑΒΒΑΤΟ 5. Για τις γυναίκες που υποφέρουν από πρόπτωση μήτρας. Πολλές έχουν εγκαταλειφθεί από τους συζύγους τους και αγωνίζονται ώστε να παρέχουν ένα σπίτι και φαγητό στα παιδιά τους. Προσεύχεστε για τις Αιθίοπες του «σχέδιο ΑΝΝΑ» που δείχνουν την αγάπη του Χριστού στις γυναίκες αυτές πληρώνοντας για τις αναγκαίες εγχειρήσεις, παρέχοντας φαγητό και ρούχα, προσφέροντας φιλία και καθώς τις συμπεριλαμβάνουν στις ομάδες προσευχής και άλλες δραστηριότητες.
ΚΥΡΙΑΚΗ 6. Για την τελική παραγωγή του  ακουστικού δράματος «Healing Voice» και για την ασφαλή μεταφορά και διανομή των συσκευών σε ομάδες ακροατών στη νοτιοδυτική Αιθιοπία. Δόξα στον Θεό που ολοκληρώθηκε η ηχογράφηση στη γλώσσα Αρί! Προσεύχεστε ώστε το πρόγραμμα «Healing Voice» να εκπαιδεύσει τις γυναίκες που έχουν επηρεαστεί από τα συρίγγια και να επιβεβαιωθούν για την αγάπη του Θεού γι’ αυτές. Επίσης για τα σχέδια ηχογράφησης στις γλώσσες Amharic και Oromo.
ΔΕΥΤΕΡΑ 7. Για τα νεαρά κορίτσια  που είναι εξαναγκασμένες να υποστούν την κλειτοριδεκτομή κι έχουν να αντιμετωπίσουν μακροχρόνιες επιπλοκές από την πρακτική, όπως είναι φρικτός πόνος, η αιμορραγία, και μολύνσεις. Προσεύχεστε ώστε οι γονείς να καταλάβουν ότι οι βλαβερές συνέπειες απαιτούν  ένα τέλος στην πρακτική αυτή της κοινωνίας. Αφού η κλειτοριδεκτομή είναι παράνομη στις ΗΠΑ και στην Αγγλία, πολλά κορίτσια από τη Σομαλία ταξιδεύουν στην Αφρική για να υποβληθούν στην πρακτική αυτή.
ΤΡΙΤΗ 8. Για οδηγία και σοφία στις ομάδες παραγωγής του «σχέδιο ΑΝΝΑ» στην Κένυα και στην Τανζανία καθώς μεταφράζουν, προσαρμόζουν και ηχογραφούν τα προγράμματα αυτά ώστε να αγγιχθούν πολλοί και να οδηγηθούν σε μια προσωπική σχέση με τον Θεό. Προσεύχεστε για για τη Μπερνίς.
ΤΕΤΑΡΤΗ 9. Για τις γυναίκες που έχουν επηρεαστεί από την ενδοοικογενειακή βία στην Ανατολική Αφρική. Η αστυνομία πολύ συχνά δεν λαμβάνει στα σοβαρά, παράπονα που γίνονται και υποθέσεις κάνουν χρόνια για να φτάσουν στα δικαστήρια. Στην Κένυα, είναι συνηθισμένη η σωματική και η σεξουαλική κακοποίηση (ιδιαίτερα ο βιασμός). Καμιά νομοθεσία δεν απαγορεύει τον συζυγικό βιασμό, και υπάρχει αύξηση στις υποθέσεις των παιδικών βιασμών.
ΠΕΜΠΤΗ 10. Να γίνονται περισσότερα ώστε να τερματιστεί η έντονη απειλή από την εξτρεμιστική ομάδα Αλ-Σαμπάμπ στη βορειοανατολική Κένυα. Πολλές χριστιανικές διακονίες κι εκκλησίες έχουν κλείσει εξαιτίας απειλών για περισσότερους βομβαρδισμούς και δολοφονίες. Προσεύχεστε ακόμη για την προστασία του Θεού στις εκκλησίες στο Ζανζιμπάρ  και τα μέλη που αντιμετωπίζουν διωγμό.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 11. Για την προστασία στα παιδιά που αντιμετωπίζουν κακές επιρροές και πίεση της παρέας που τα οδηγούν να παίρνουν λάθος αποφάσεις στη ζωή τους. Προσεύχεστε για κείνους που κινδυνεύουν από κατάχρηση ουσιών, αλκοόλ και τον σατανισμό.
ΣΑΒΒΑΤΟ 12. Για τις ομάδες προσευχής στην Κένυα ώστε να βρουν μέρη για προσευχή. Τα σπίτια τους είναι πολύ μικρά. Επίσης για οικονομικούς πόρους για γραφείο και για την εκτύπωση και τη διανομή περισσότερων ημερολογίων προσευχής για τους πάνω από 2000 προσευχόμενους.
ΚΥΡΙΑΚΗ 13. Για τις συζύγους που έχουν εγκαταλειφθεί από τους συζύγους τους ή δεν έχουν σχέσεις εμπιστοσύνης και αγάπης με τους άντρες στη ζωή τους. Προσεύχεστε ώστε οι γυναίκες αυτές να αποκτήσουν κάποια εκπαίδευση για να φροντίσουν τα παιδιά τους. Επίσης για τις χήρες και τις ανύπαντρες μητέρες που είναι απορριμμένες και προσπαθούν να επιβιώσουν.
ΔΕΥΤΕΡΑ 14. Για το σπίτι της ΑΝΝΑΣ στην Τανζανία, μια διακονία της τοπικής διακονίας του «σχέδιο ΑΝΝΑ» όπου οι γυναίκες μαθαίνουν να ράβουν ώστε τα παιδιά τους να έχουν σχολικές στολές και να φτιάχνουν αντικείμενα για να έχουν κάποιο εισόδημα.
Επίσης για τους εθελοντές και τους πόρους μετακίνησης που χρειάζονται για επισκέψεις στις 175 ομάδες προσευχής (πάνω από 2500 προσευχόμενοι) από 25 διαφορετικά δόγματα σε 11 περιοχές της χώρας. Συχνά διανύουν μεγάλες αποστάσεις, κάποιες φορές και 19 ώρες, με λεωφορείο.
ΤΡΙΤΗ 15. Για τις γυναίκες που ζουν στη φτώχεια και είναι αναλφάβητες, ώστε να έχουν την ευκαιρία να διδαχθούν τον Λόγο του Θεού μέσω του ραδιοφώνου. Προσεύχεστε ώστε το ραδιοφωνικό πρόγραμμα «γυναίκες Ελπίδας» να είναι διαθέσιμο σε περισσότερες γλώσσες. «Ακούστε, αγαπητοί μου αδερφοί. Ο Θεός διάλεξε αυτούς που για τον κόσμο είναι φτωχοί, να γίνουν πλούσιοι στην πίστη και να κληρονομήσουν τη βασιλεία του, αυτήν που υποσχέθηκε σ’ όσους τον αγαπούν.» (Ιακ.2:5)
ΤΕΤΑΡΤΗ 16. Για τις γυναίκες που υποφέρουν εξαιτίας της κοινής πρακτικής της πολυγαμίας. Προσεύχεστε ώστε να θεσπιστούν και να εφαρμοστούν περισσότεροι νόμοι που θα προστατεύουν τον οικογενειακό θεσμό. «Ο Θεός έχει τη δύναμη να κάνει απείρως περισσότερα απ’ όσα ζητάμε ή σκεφτόμαστε, καθώς η δύναμή του ενεργεί σ’ εμάς.» (Εφες.3:20)
ΠΕΜΠΤΗ 17. Γονείς να παρέχουν στις κόρες τους μόρφωση και να μην τις εξαναγκάζουν να παντρεύονται άντρες με αντάλλαγμα την προίκα εξαιτίας των οικονομικών δυσκολιών της οικογένειας. Προσεύχεστε ώστε τα κορίτσια να κατανοούν καλύτερα τα νομικά τους δικαιώματα όπου μπορούν να αρνηθούν έναν εξαναγκαστικό γάμο και οι κοινοτικοί ηγέτες να παρέχουν προστασία στα κορίτσια.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 18. Για τα χιλιάδες παιδιά που εργάζονται  σε βαθιά, ασταθή χρυσορυχεία με βάρδιες ως και 24 ώρες. Επίσης για κείνους που μεταφέρουν και θρυμματίζουν βαριές σακούλες από χρυσά μεταλλεύματα. Αυτό τους βάζει σε κίνδυνο για ατύχημα από κατάρρευση αξόνων και από προβλήματα υγείας λόγω έκθεσης στον υδράργυρο, στην εισπνοή σκόνης και σε μεγάλα φορτία. Περίπου το 70% του πληθυσμού των 50 εκατομμυρίων που είναι στην Τανζανία ζουν σε ακραία φτώχεια.
ΣΑΒΒΑΤΟ 19. Προσεύχεστε για την μετάφραση των κειμένων του προγράμματος «γυναίκες Ελπίδας» και για την εύρεση οικονομικών πόρων ώστε να μεταδοθούν τα προγράμματα.
ΚΥΡΙΑΚΗ 20. Οι ηγέτες της Ανατολικής Αφρικής να παρέχουν το αναγκαίο καθαρό πόσιμο νερό και τις εγκαταστάσεις υγιεινής που θα προλαμβάνουν τις θανατηφόρες ασθένειες. «Η διάρροια που προκαλείται από κακή υγιεινή, σκοτώνει πολλά περισσότερα παιδιά από τον ιό του AIDS, την φυματίωση και την ελονοσία μαζί» (WaterAid, BBCNews.com).
ΔΕΥΤΕΡΑ 21. Για τους προσευχόμενους του «σχέδιο ΑΝΝΑ» που ζουν  σε υποβαθμισμένες περιοχές στο Ναϊρόμπι ώστε να γνωρίσουν ότι ο Θεός μπορεί να τους ενδυναμώσει να ζήσουν πάνω από τις περιστάσεις τους. Προσεύχεστε για κείνες που συμμετέχουν σε ομάδες προσευχής στα κρυφά, φοβούμενες  ότι οι βίαιοι σύζυγοί τους θα τις κακοποιήσουν. Κάποιες απ’ τις γυναίκες αυτές ήταν εξαναγκασμένες να παντρευτούν και κινδυνεύουν να θανατωθούν εάν τολμήσουν  να φύγουν από την περιοχή όπου ζουν πολλοί εγκληματίες.
ΤΡΙΤΗ 22. Τα αληθινά μηνύματα της Βίβλου να διδαχτούν και οι Χριστιανοί να ζουν σύμφωνα με τον Λόγο του Θεού ακόμη και όταν οι παραδοσιακές πρακτικές είναι γενικά αποδεκτές.
ΤΕΤΑΡΤΗ 23. Για την προστασία των προσφύγων και των νέων Χριστιανών που έχουν εγκαταλείψει τα παλιά θρησκευτικά τους πιστεύω. Επίσης προσεύχεστε ώστε να μπορούν να λατρεύουν ελεύθερα στην Ανατολική Αφρική. Ταυτόχρονα, δοξάζουμε τον Θεό για την ελευθερία της λατρείας σε πολλές περιοχές της Ανατολικής Αφρικής χωρίς φόβο του πολιτικού ή του θρησκευτικού εκφοβισμού.
ΠΕΜΠΤΗ 24. Για τους ηγέτες στο Νότιο Σουδάν, το νεώτερο έθνος στον κόσμο, ώστε να συνεργαστούν για την προστασία όλων όσων επιθυμούν να ζουν με ειρήνη και με σεβασμό ο ένας προς τον άλλον. Προσεύχεστε για την παροχή υγιεινών εγκαταστάσεων και ειδικευμένο προσωπικό. Το Νότιο Σουδάν κατατάσσεται σε μια από τις χώρες με το μεγαλύτερο ποσοστό μητρικής θνησιμότητας.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 25. Να μπει ένα τέλος στο έθιμο στο Νότιο Σουδάν όπου πωλούνται οι κόρες έναντι αγελάδων («τιμή νύφης»). Κάποιοι γονείς παρέχουν μόρφωση στις κόρες τους όχι για όφελος των κοριτσιών αλλά για να απαιτούν περισσότερες αγελάδες όταν πωλούνται ως νύφες.
ΣΑΒΒΑΤΟ 26. Για την φροντίδα και τη σοφία του Θεού στην ανάπτυξη της διακονίας του «σχέδιο ΑΝΝΑ» στη Ρουάντα και για όσους προσεύχονται χρησιμοποιώντας τα μεταφρασμένα ημερολόγια προσευχής στα Γαλλικά και στη Kinyarwanda γλώσσα.
ΚΥΡΙΑΚΗ 27. Για τη Γερτρούδη καθώς οδηγεί τη διακονία στην Ουγκάντα κι επισκέπτεται τις 11 ομάδες στις εκκλησίες και στις κοινότητες. Προσεύχεστε για κάποια λύση στο πρόβλημα της περιορισμένης πρόσβαση σε κομπιούτερ και στο ιντερνέτ.
ΔΕΥΤΕΡΑ 28. Για τις γυναίκες που ζουν με τον ιό του AIDS. Πολλές έχουν παραμεληθεί από τους συζύγους τους και από τα μέλη των οικογενειών τους και δεν μπορούν να αποκτήσουν τα βασικά. Προσεύχεστε για τις ηλικιωμένες που έχουν μεγάλες ευθύνες καθώς φροντίζουν τα ορφανά παιδιά των γονιών που έχουν πεθάνει από αρρώστιες.
ΤΡΙΤΗ 29. Για κείνους που ζουν με φόβο στην εμπόλεμη Ανατολική Αφρική ώστε να γνωρίσουν την ειρήνη που έρχεται από τον Κύριό μας Ιησού Χριστό. «Και η ειρήνη του Θεού, που είναι ασύλληπτη στο ανθρώπινο μυαλό, θα διαφυλάξει τις καρδιές και τις σκέψεις σας κοντά στον Ιησού Χριστό.» (Φιλ.4:7)
ΤΕΤΑΡΤΗ 30.Για τις γυναίκες που ζουν κάτω από θρησκευτικές και κοινωνικές παραδόσεις  οι οποίες έχουν αρνητικές επιπτώσεις στη ζωή τους και αποτελούν εμπόδιο στο να βρουν την  ελευθερία στον Χριστό.

TWR HELLAS ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2015

   www.sxedioAnna.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου