Τετάρτη 23 Ιουλίου 2014

  ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΣΕΥΧΗΣ - ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2014

ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΓΙΑ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΛΕΙΤΟΡΙΔΕΚΤΟΜΗΣ Ή ΤΩΝ ΣΥΡΙΓΓΙΩΝ
Αμέτρητες ζωές αθώων γυναικών έχουν συνθλιβεί από την απάνθρωπη πρακτική της κλειτοριδεκτομής καθώς κι ενός καταστροφικού τραυματισμού που ονομάζεται συρίγγιο. Σε πολλές χώρες, γίνονται ελάχιστα πράγματα ώστε να προστατευτούν οι γυναίκες και τα κορίτσια από τις απάνθρωπες αυτές πρακτικές, και υπάρχουν λιγοστοί πόροι για να βοηθήσουν τα θύματα να επιβιώσουν και να ξαναχτίσουν τη ζωή τους. 
Μια από τις πιο συνηθισμένες μορφές βασανισμού προκαλείται από τις μητέρες σε εκατομμύρια κορίτσια κάθε χρόνο στην Αφρική και στην Ασία. Η κλειτοριδεκτομή βρίσκεται σε ύφεση στις ΗΠΑ, στον  Καναδά και σε Ευρωπαϊκές χώρες. Αυτή η βίαια πρακτική αφήνει συναισθηματικά τραύματα τα οποία διαρκούν ολόκληρη τη ζωή. Συχνά προκαλεί λοιμώξεις, προβλήματα στο ουροποιητικό σύστημα, και ουλώδης ιστούς  που καθιστούν τον τοκετό επικίνδυνα δύσκολο και αυξάνει το ποσοστό των θανάτων στις μητέρες.
Το συρίγγιο είναι ένας φρικτός τραυματισμός ο οποίος βλάπτει τις γυναίκες σωματικά, συναισθηματικά, κοινωνικά και οικονομικά. Το συρίγγιο είναι μία τρύπα στο γεννητικό σωλήνα που προκαλείται από έναν τοκετό με εμπόδια. Το συρίγγιο μπορεί επίσης να δημιουργηθεί κατά τη διάρκεια ενός βιασμού. Οι γυναίκες που βιώνουν τα συρίγγια υφίστανται  συνεχή ακράτεια, ντροπή,  κοινωνικό διαχωρισμό και προβλήματα υγείας.
Τα συρίγγια μπορούν να προληφθούν και σε μεγάλο βαθμό να αποφευχθούν με την εξάλειψη των παιδικών γάμων, καθυστερώντας  την ηλικία της πρώτης εγκυμοσύνης,  βάζοντας ένα τέλος στις βλαβερές παραδοσιακές πρακτικές όπως είναι η κλειτοριδεκτομή και παρέχοντας έγκαιρη πρόσβαση  σε κατάλληλη φροντίδα τοκετού. Τα περισσότερα συρίγγια μπορούν να διορθωθούν με μια επέμβαση, ωστόσο πολλές φτωχές γυναίκες δεν έχουν ούτε τη δυνατότητα μεταφοράς σε νοσοκομείο.
Προσεύχεστε μαζί μας για τις γυναίκες και τα κορίτσια αυτά καθώς και για τις οργανώσεις που τις βοηθούν να μάθουν κάποιες τέχνες, να βρουν εργασία, να μάθουν για την αγάπη του Θεού και να απολαύσουν ξανά τη ζωή.
Προσεύχεστε....

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 1. Ο Κύριος να κάνει έλεος σε γυναίκες που ζουν στην Ελλάδα, κι έχουν  βιώσει την πρακτική της κλειτοριδεκτομής (γυναίκες που έχουν έρθει από την Αφρική ή την Ασία όπου εξασκείται η απάνθρωπη αυτή πρακτική). Να καταλάβουν ότι ο Θεός δεν επιθυμεί κάτι τέτοιο και να γνωρίσουν ότι Εκείνος τις αγαπάει και τις έχει δώσει αξία.

ΣΑΒΒΑΤΟ 2. Τα δύο κέντρα συριγγίων στην Αιθιοπία. Προσεύχεστε για τους γιατρούς και τις νοσοκόμες που εργάζονται πολλές ώρες φροντίζοντας τους ασθενείς.

ΚΥΡΙΑΚΗ 3. Για τα οικογενειακά μέλη εκείνων που έχουν υποστεί τα συρίγγια ώστε να αγαπούν και να φροντίζουν αυτές τις γυναίκες και όχι να τις κάνουν να υποφέρουν περισσότερο εγκαταλείποντας τες ή εξαναγκάζοντας τες να ζουν σε καλύβες μακριά απ’ όλους.

ΔΕΥΤΕΡΑ 4. Γυναίκες που έχουν συρίγγια να βρουν φίλους που θα τις παρηγορήσουν και θα τις βοηθήσουν να κάνουν την επέμβαση και να λάβουν συναισθηματική θεραπεία ώστε να γίνουν δυνατές πιστές γυναίκες.

ΤΡΙΤΗ 5. Γυναίκες που έχουν κάνει την επέμβαση για τα συρίγγια αλλά δεν μπορούν να γυρίσουν στο χωριό τους. Σαν αποτέλεσμα ζουν, εργάζονται και μαθαίνουν ανάμεσα σε μια νέα κοινότητα φίλων. Προσεύχεστε για πολλές γυναίκες με συρίγγια οι οποίες διδάσκονται το επάγγελμα  της μαίας και της νοσοκόμας.

ΤΕΤΑΡΤΗ 6.  Για τις γυναίκες στα χωριά της  Αιθιοπίας και του Αφγανιστάν που έχουν συρίγγια χωρίς καμιά ιατρική συμβουλή σχετικά με την ακράτειά τους. Επειδή η κοινότητα δεν καταλαβαίνει ότι το συρίγγιο έχει σχέση με τη δύσκολη γέννα, πολλές φορές θεωρούνται μάγισσες ή καταραμένες. Προσεύχεστε ώστε η κοινοτική ηγεσία να ενημερωθεί και να διδάσκει ότι υπάρχει διαθέσιμη χειρουργική επέμβαση.

ΠΕΜΠΤΗ 7. Για τους παραγωγούς των προγραμμάτων «γυναίκες Ελπίδας» που μεταδίδονται σε πάνω από 60 γλώσσες, καθώς προετοιμάζουν τα προγράμματα που θα διδάσκουν τις γυναίκες ότι είναι πολύτιμες για τον Θεό και τους αξίζει να τις μεταχειρίζονται με σεβασμό και αγάπη.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 8. Η κοινοτική ηγεσία να καταβάλει προσπάθειες για την αντιμετώπιση των υποκείμενων ιατρικών και κοινωνικοοικονομικών αιτιών που στερούν τη ζωή των γυναικών μέσω επιπλοκών στην εγκυμοσύνη. Πολλές έχουν τραυματιστεί ή έχουν μείνει ανάπηρες με μακροχρόνιες δυσκολίες όπως είναι τα συρίγγια.

ΣΑΒΒΑΤΟ 9. Η κοινοτική ηγεσία να προστατεύει τα κορίτσια από τους παιδικούς γάμους και την πρόωρη εγκυμοσύνη και να προωθεί την μόρφωση και την εκμάθηση τέχνης στα κορίτσια ώστε να ζουν υγιής και παραγωγικές ζωές.

ΚΥΡΙΑΚΗ 10. Για τις απελπιστικά φτωχές γυναίκες που υφίστανται συναισθηματικά και σωματικά τραύματα καθώς υποφέρουν τις μέρες του τοκετού επειδή τα μωρά τους δεν μπορούν να περάσουν μέσα από τους πολύ μικρούς γεννητικούς σωλήνες. Ένας τοκετός με εμπόδια πολύ συχνά είναι η αιτία θανάτου του μωρού, το οποίο συχνά πρέπει να τεμαχιστεί και να αφαιρεθεί κομμάτι κομμάτι. Οι μητέρες αυτές τότε αποκτούν συρίγγια λόγω του κατεστραμμένου εσωτερικού ιστού όπου για μέρες είχε σταματήσει η ροή του αίματος.

ΔΕΥΤΕΡΑ 11. Περισσότερα νοσοκομεία και κλινικές να παρέχουν εκπαίδευση για τις επεμβάσεις των συριγγίων ώστε πιο πολλές γυναίκες να βοηθιούνται. Στο Αφγανιστάν και στο Πακιστάν υπάρχει μόνο ένα νοσοκομείο στη κάθε χώρα για χιλιάδες γυναίκες που έχουν συρίγγια. Στο Πακιστάν υπάρχουν 4 με 5 χιλιάδες καινούργια θύματα συριγγίων κάθε χρόνο και σχεδόν 30 χιλιάδες θανάτους λόγω επιπλοκών στην εγκυμοσύνη.

ΤΡΙΤΗ 12. Για τα κορίτσια που εξαναγκάζονται να παντρευτούν κι έπειτα υποφέρουν από φρικτούς πόνους εξαιτίας των επανειλημμένων βιασμών από τους κατά πολύ μεγαλύτερους σε ηλικία συζύγους τους. Αυτό συχνά οδηγεί σε συρίγγια, συνεχής αιμορραγία, εγκυμοσύνες (ενώ τα σώματά τους είναι πολύ μικρά για να κουβαλούν ένα μωρό), ακόμη και σε θάνατο.

ΤΕΤΑΡΤΗ 13. Οι κοινότητες να παρέχουν  μεταφορικά μέσα για όλες τις εγκυμονούσες, ώστε να οδηγούνται σε κλινικές όπου θα μπορούν να γεννήσουν τα μωρά τους παρά να μεταφέρουν μόνο όσες παιδεύονται μέρες με τον τοκετό. Συχνά είναι πολύ αργά για να σωθούν τα μωρά και να αποφευχθεί τραυματισμός στο σώμα της μητέρας.

ΠΕΜΠΤΗ 14. Περισσότερα ιδρύματα να συνεισφέρουν οικονομικά σε νοσοκομεία που κάνουν εγχειρήσεις για τα συρίγγια καθώς και για την εκπαίδευση ιατρικού προσωπικού.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 15. Οι κοινότητες να διδάσκουν στις οικογένειες για τους κινδύνους των παιδικών γάμων και την ανάγκη για καλή διατροφή ώστε τα κορίτσια να αναπτύξουν υγιή σώματα για μελλοντικές εγκυμοσύνες.

ΣΑΒΒΑΤΟ 16. Περισσότερα καταφύγια και χαμηλού κόστους στέγασης να είναι διαθέσιμα για εγκαταλειμμένες γυναίκες που προσπαθούν να επιβιώσουν και να παρέχουν ασφάλεια  για τις ίδιες και τα παιδιά τους.

ΚΥΡΙΑΚΗ 17. Για την κυβέρνηση της Κένυας καθώς προσπαθούν να προσεγγίσουν τις κοινότητες σχετικά με τους κινδύνους της πρακτικής της κλειτοριδεκτομής. Χιλιάδες Μασάι γυναίκες διαδήλωσαν υποστηρίζοντας την πρακτική της κλειτοριδεκτομής, λέγοντας ότι αποτελεί μέρος της κουλτούρας τους και ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να επιτρέπει την πρακτική της. Δεδομένου ότι ο νόμος κατά της πρακτικής έχει αρχίσει να εφαρμόζεται, η πρακτική γίνεται στα κρυφά και σε πολλά κοριτσάκια γίνεται η αφαίρεση αμέσως μετά τη γέννησή τους.

ΔΕΥΤΕΡΑ 18. Για τη Ρουθ, την συντονίστρια του «σχέδιο ΑΝΝΑ» στην περιοχή της Αφρικής, καθώς εργάζεται  με ομάδες ώστε να προσεγγίσουν γυναίκες που αγωνίζονται με δυσκολίες και δοκιμασίες της ζωής κι έχουν ανάγκη να γευτούν την αγάπη του Θεού.

ΤΡΙΤΗ 19. Οι μητέρες, οι πατέρες, οι δάσκαλοι και η θρησκευτική ηγεσία να υψώσουν έντονα τη φωνή τους ενάντια στην κοινωνική πρακτική της κλειτοριδεκτομής, που προκαλεί φρικτό σωματικό και συναισθηματικό πόνο στα νεαρά κοριτσάκια και γίνεται εμπόδιο στο να μπορούν αργότερα να γεννήσουν.

ΤΕΤΑΡΤΗ 20. Για τα μικρά κορίτσια στην Κεντρική Αφρική, την Αιθιοπία, την Ινδία, τη Λιβερία, την Μέση Ανατολή, τη Μοζαμβίκη, το Νεπάλ, την Ουγκάντα και άλλες χώρες όπου εξαναγκάζονται να παντρευτούν πριν τα 18 τους χρόνια (πολλές σε ηλικία 6-14 χρονών) και δεν έχουν καμιά κατανόηση των σεξουαλικών σχέσεων μέχρις ότου βιαστούν από τους πολύ μεγαλύτερους σε ηλικία συζύγους τους. Πολλές δεν έχουν μόρφωση, είναι υπηρέτριες στα πεθερικά τους οι οποίοι τις χτυπούν, τις σκοτώνουν ή τις οδηγούν στην αυτοκτονία.

ΠΕΜΠΤΗ 21. Για τις οργανώσεις που εργάζονται για να βοηθήσουν τις κοινότητες να κατανοήσουν τους κινδύνους της κλειτοριδεκτομής και για την ηγεσία που έχει δεσμευτεί να ενθαρρύνει όλους να εγκαταλείψουν αυτή την πρακτική. Προσεύχεστε ώστε οι κοινότητες να γιορτάσουν το τέλος αυτής της επικίνδυνης πρακτικής που προκαλεί ανείπωτο πόνο.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22. Η επιβολή της νομοθεσίας για την αποτροπή των οικογενειών από την πρακτική της κλειτοριδεκτομής σε μυστικές και παράνομες τελετές στις ΗΠΑ ή την μεταφορά των κοριτσιών για το σκοπό αυτό. Πολλοί μετανάστες από τη Σομαλία, τη Γκάνα, τη Σιέρρα Λεόνε, την Αίγυπτο και άλλες χώρες μεταφέρουν τα κορίτσια τους έξω από τη χώρα ώστε να τους γίνει η διαδικασία  και αυτό έχει ονομαστεί, «κοπή κατά τη διάρκεια διακοπών».

ΣΑΒΒΑΤΟ 23. Να μπορούν οι άνθρωποι  με θάρρος να μιλήσουν και να παρέχουν πληροφορίες σχετικά με το ολέθριο κακό που προκαλείται από την πρακτική της κλειτοριδεκτομής.  Είναι σχεδόν καθολικό στη Σομαλία, τη Γουινέα, το Τζιμπουτί και στην Αίγυπτο κι έχει σημειωθεί μικρή αισθητή πτώση στο Τσαντ, στη Γκάμπια, στο Μαλί, στη Σενεγάλη, στο Σουδάν ή στην Υεμένη. Συνεχίστε να προσεύχεστε γιατί η πρακτική έχει μειωθεί στην Κένυα και στην Τανζανία και τα ποσοστά έχουν πέσει στο μισό στο Μπενίν, στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, στο Ιράκ, στη Λιβερία και στη Νιγηρία.

ΚΥΡΙΑΚΗ 24. Για συναισθηματική θεραπεία για τα εκατομμύρια θύματα της κλειτοριδεκτομής – μικρά κοριτσάκια και γυναίκες που έχουν τραυματιστεί:  τις συγκρατούν αρκετές γυναίκες, τις κόβουν με μαχαίρια, τις αφήνουν κι αιμορραγούν, ενώ όλο αυτό το διάστημα τα θύματα  δεν καταλαβαίνουν τι συμβαίνει ή για ποιο λόγο.

ΔΕΥΤΕΡΑ 25. Για θάρρος ενάντια στην μεγάλη πίεση που ασκεί η οικογένεια στις γυναίκες ώστε οι κόρες τους να υποβληθούν στην πρακτική της κλειτοριδεκτομής.  Οι γυναίκες στην Αιθιοπία μπορούν να κάνουν αναφορά στα μέλη οικογενειών και να λάβουν υποστήριξη.

ΤΡΙΤΗ 26. Περισσότεροι άντρες να γίνουν μέρος της λύσης του προβλήματος της κλειτοριδεκτομής, βάζοντας ένα τέλος με τη προστασία των αδελφών τους , των συζύγων, των κορών και των ανηψιών τους. Οι άντρες μπορούν να πληροφορηθούν για τη βλάβη και τη ζημιά που προκαλεί η κλειτοριδεκτομή και να διδαχτούν να αποδέχονται μια κοπέλα που δεν έχει υποστεί αυτή, ως μια κατάλληλη σύζυγο.

ΤΕΤΑΡΤΗ 27. Για επιτυχία στα προγράμματα που μαθαίνουν στα μικρά κορίτσια  για τα δικαιώματα που έχουν να αρνούνται τη πρακτική της κλειτοριδεκτομής, τους κινδύνους που περικλείει και πού μπορούν να βρουν βοήθεια.

ΠΕΜΠΤΗ 28. Για προστασία σε όσους διδάσκουν σε κοινότητες την σημασία της μόρφωσης των κοριτσιών κι ενθαρρύνοντας αυτές να παντρεύονται μετά τα 18 τους χρόνια.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29. Κουράγιο στις μητέρες που μισούν την πρακτική αλλά είναι σχεδόν αδύνατον να εναντιωθούν στις ισχυρές παραδόσεις όπου δεν επιτρέπουν στα κορίτσια που δεν έχουν κάνει τη κλειτοριδεκτομή, να παντρευτούν. Η οικονομική τους σταθερότητα εξαρτάται από έναν σύζυγο για να επιβιώσουν. Οι μητέρες αισθάνονται ότι πρέπει να εγγυηθούν το μέλλον της κόρης τους αλλιώς αυτές θα ζουν ως περιθωριακές.

ΣΑΒΒΑΤΟ 30. Οι κοινοτικοί ηγέτες να καταλάβουν την σημασία της παροχής μόρφωσης κι εκμάθησης τεχνών στα κορίτσια, ακόμη και σε όσες παντρεύτηκαν σε μικρή ηλικία.

ΚΥΡΙΑΚΗ 31. Οι κοινοτικοί ηγέτες να ενεργήσουν περισσότερο ώστε να πείσουν τις μεγαλύτερες σε ηλικία γυναίκες που εκτελούν την πρακτική της κλειτοριδεκτομής να την παρατήσουν και στη συνέχεια να εκπαιδευτούν  ώστε να προσφέρουν μόρφωση σε άλλους. Το νέο αυτό εισόδημα θα αντικαταστήσει το εισόδημα που χάθηκε μετά την εγκατάλειψη της απάνθρωπης πρακτικής.

TWR HELLAS-  ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2014

   www.sxedioAnna.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου