Τρίτη 1 Ιουλίου 2014

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΣΕΥΧΗΣ ΙΟΥΛΙΟΣ 2014

ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ
Οι παγκόσμιες ειδήσεις εστίασαν πρόσφατα στον ιό του Έμπολα στη Γουινέα καθώς και στις περίπου 300 μαθήτριες που είχαν απαχθεί στη Νιγηρία, όμως ακούμε πολύ λίγα σχετικά με τις καθημερινές δυσκολίες των ανθρώπων της Δυτικής Αφρικής.
Οι γυναίκες στη Δυτική Αφρική  σηκώνουν το κύριο βάρος των οικονομικών δυσκολιών καθώς προσπαθούν να φροντίζουν τις οικογένειές τους σε κάποιες από τις πιο φτωχές χώρες του κόσμου. Πολλές είναι εκείνες που εύκολα αποπλανιόνται από τους άντρες κι έπειτα εγκαταλείπονται για να φροντίζουν μόνες τους τα παιδιά τους. Οι πρακτικές των κοινωνιών που εξασκούν την κλειτοριδεκτομή και τους παιδικούς γάμους, μαζί με την περιορισμένη ιατρική φροντίδα, είναι αιτία για τα υψηλά ποσοστά του μητρικού θανάτου. Πολλές που επιβιώνουν στην εγκυμοσύνη τους, υποφέρουν αργότερα από το εξαντλητικό πρόβλημα του γυναικολογικού συριγγίου.
Οι ασθένειες που προλαμβάνονται ή θεραπεύονται (ελονοσία, διάρροια και αναπνευστικές λοιμώξεις) παραμένουν οι κύριοι δολοφόνοι των γυναικών και των παιδιών. Άλλοι θάνατοι προκαλούνται από τον ιό του AIDS, τον υποσιτισμό, την κακή υγιεινή και την έλλειψη πρόσβασης σε καθαρό νερό και .επαρκής εγκαταστάσεις υγιεινής.
Ο πνευματικός σκοταδισμός κρατάει τους ανθρώπους της Δυτικής Αφρικής σε φόβο και σε  δεσμά  με τα βουντού, τους μαγογιατρούς και θρησκευτικές και κοινωνικές πρακτικές. Η περιορισμένη παιδεία έχει επιβαρύνει περισσότερο τις ζωές των ομάδων στη Δυτική Αφρική που δεν έχουν προσεγγιστεί κάνοντας έτσι δύσκολο να πλησιαστούν με το ευαγγέλιο του Χριστού. Τα Χριστιανικά ραδιοφωνικά προγράμματα φτάνουν και διεισδύουν στο σκοτάδι τους και προσφέρουν ελπίδα.
Το πρόγραμμα «γυναίκες Ελπίδας» του «σχέδιο ΑΝΝΑ» προσφέρει σωτήριες συμβουλές, αγάπη κι ελπίδα μέσω του Ιησού Χριστού. Το πρόγραμμα ακούγεται στη Δυτική Αφρική στα Αγγλικά στις εξής χώρες (Λιβερία, Γκάνα, Νιγηρία και Σιέρα Λεόνε). Επίσης στη γλώσσα Βαμβάρα (στο Μαλί) και στα Γαλλικά (στο Μπενίν, Burkina Faso, στην Ακτή Ελεφαντοστού, στο Μαλί, στο Νίγηρα και στο Τόγκο). Προσεύχεστε για τους ακροατές και τα οικονομικά ώστε τα προγράμματα να ακουστούν και σε άλλες χώρες της Δυτικής Αφρικής.
Παρακαλούμε προσεύχεστε....
ΤΡΙΤΗ 1. Για γυναίκες από τη Δυτική Αφρική που ζουν στην χώρα μας. Ο Κύριος να κάνει έργο σωτηρίας στη ζωή τους. Προσεύχεστε για εκείνες που έχουν έρθει στην Ελλάδα κι έχουν εξαναγκαστεί να ζουν στην πορνεία. Ο Κύριος να τις ελευθερώσει και να τις προστατεύσει.

ΤΕΤΑΡΤΗ 2. Για σοφία στη Ruth Mbennah, την συντονίστρια του «σχέδιο ΑΝΝΑ» στην Αφρική, καθώς οδηγεί, εκπαιδεύει, ενθαρρύνει τις γυναίκες στις χώρες αυτές και προσδιορίζει ποιες νέες διακονίες μπορούν να υποστηριχθούν με περιορισμένες πηγές.

ΠΕΜΠΤΗ 3. Για τις γυναίκες στη Δυτική Αφρική που προσπαθούν να φροντίσουν για τις οικογένειές τους με ελάχιστους πόρους, λίγη μόρφωση και σχεδόν καμία βοήθεια από το οικογενειακό περιβάλλον. Προσεύχεστε ώστε οι Χριστιανοί να βοηθήσουν τις γυναίκες και τα κορίτσια να καταλάβουν πόσο πολύτιμες είναι για τον Θεό.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 4. Για την ευλογία του Κυρίου στους Karl και Gayle Reuther, που υποστηρίζουν οικονομικά τη διακονία «σχέδιο ΑΝΝΑ» στη Λιβερία.

ΣΑΒΒΑΤΟ 5. Ώστε ο Θεός να συνεχίσει να χρησιμοποιεί τα προγράμματα «γυναίκες Ελπίδας» για να επηρεάσουν χιλιάδες Λιβεριανούς δύο φορές την εβδομάδα με λόγια ενθάρρυνσης. Προσεύχεστε για τις γυναίκες που διακονούν περίπου 30 φυλακισμένες.

ΚΥΡΙΑΚΗ 6. Για τις γυναίκες και τα κορίτσια που είναι ευάλωτες σε μόλυνση του ιού του AIDS, σε βία που οφείλεται στο φύλο, στη φτώχεια και σε περιορισμένη πρόσβαση παιδείας και υγείας. «Οι γυναίκες και τα κορίτσια αντιπροσωπεύουν περίπου το 60% των ανθρώπων που ζουν με τον ιό του AIDS”.

ΔΕΥΤΕΡΑ 7. Η ηγεσία να αναφερθεί και να προσφωνήσει την έλλειψη μαιών στη Δυτική Αφρική. Η έλλειψη αυτή συνεισφέρει στις επιπλοκές της εγκυμοσύνης, στα συρίγγια και στους θανάτους.

ΤΡΙΤΗ 8. Για τους ακροατές στη Λιβερία, στη Γκάνα, στη Νιγηρία και στη Σιέρα Λεόνε. Κάποια ακροάτρια από ένα νοσοκομείο έγραψε το εξής: «Χαίρομαι για το πρόγραμμα. Ομολογώ ότι αλλάζει ζωές, με έχει ενθαρρύνει πολύ και με έχει βοηθήσει στην πνευματική μου ζωή.»

ΤΕΤΑΡΤΗ 9. Για την Κιμ Kargbo, την ιδρύτρια του Women of Hope International, που εργάζεται σε μία από τις πιο φτωχές χώρες στον κόσμο βοηθώντας ανάπηρες γυναίκες που έχουν διωχθεί απ’ την κοινωνία, ζητιανεύουν ή είναι θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης για να συντηρούν τα παιδιά τους. Προσεύχεστε να βρουν ελπίδα, αξιοπρέπεια, προσωπική ασφάλεια, αποδοχή και αγάπη σε μια χώρα που πιστεύουν ότι είναι καταραμένοι απ’ τον Θεό (Σιέρα Λεόνε).

ΠΕΜΠΤΗ 10. Για τη Σιέρα Λεόνε, όπου περίπου τα δύο τρίτα του ενήλικα πληθυσμού είναι αγράμματοι. Το ραδιόφωνο είναι ένα δημοφιλές και αξιόπιστο εργαλείο. Περίπου το 80% του λαού έχει πρόσβαση σε ραδιόφωνο και οι περισσότεροι το ακούν κάθε μέρα ή σχεδόν κάθε μέρα.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 11. Για τις μητέρες στη Σιέρα Λεόνε να μάθουν και να καταλάβουν τον κίνδυνο που αντιμετωπίζουν συναισθηματικά και σωματικά οι κόρες τους εάν συνεχίσουν την κοινωνική πρακτική της κλειτοριδεκτομής, που είναι συνηθισμένη.

ΣΑΒΒΑΤΟ 12. Για τις Χριστιανικές ομάδες που παρέχουν δραστηριότητες με κάποιο εισόδημα, όπως είναι η αγροτική καλλιέργεια, η παραγωγή σαπουνιού, ώστε να βοηθηθούν τα παιδιά να παραμείνουν στο σχολείο και να χτιστούν καλύτερα σχολεία.

ΚΥΡΙΑΚΗ 13. Για τη Fabienne Aboua, την υπεύθυνη του «σχέδιο ΑΝΝΑ» στην Ακτή Ελεφαντοστού.

ΔΕΥΤΕΡΑ 14. Για οικονομική ενίσχυση στις διακονίες ελέους στην Ακτή Ελεφαντοστού που βοηθούν τις γυναίκες να ξεκινήσουν μια μικρή επιχείρηση και να προσεγγίσουν τις γυναίκες στη φυλακή.

ΤΡΙΤΗ 15. Για την διαθεσιμότητα εμβολίων, αντιβιοτικών, συμπληρώματα  μικροθρεπτικών συστατικών, κουνουπιέρες, καλύτερες πρακτικές θηλασμού καθώς και υιοθέτηση  ασφαλής πρακτικής   υγιεινών συνθηκών για πρόληψη ασθενειών που σκοτώνουν παιδιά και γυναίκες στην Ακτή Ελεφαντοστού. Περίπου 87.000 παιδιά κάτω από 5 χρονών πεθαίνουν κάθε χρόνο από .ασθένειες που προλαμβάνονται.

ΤΕΤΑΡΤΗ 16.  Σοφία και δυνατή πίστη για τις οικογένειες που μεγαλώνουν τα παιδιά τους, ώστε να καταλάβουνε ότι οι νόμοι του Θεού τους βοηθούν να ζουν υγιή και παραγωγική ζωή που τιμά τον Θεό.

ΠΕΜΠΤΗ 17. Για τις αγράμματες γυναίκες της Δυτικής Αφρικής που έχουν περιορισμένη πρόσβαση σε καθαρό νερό, ώστε να έχουν την ευκαιρία να ακούν τα προγράμματα και να μάθουν να επιβιώνουν και να ζουν μια υγιή ζωή. Προσεύχεστε ώστε καθώς  αντιμετωπίζουν προκλήσεις που απειλούν τη ζωή τους, δεν θα πέσουν θύματα σε όσους θέλουν να τις κακοποιήσουν.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 18. Για τους ακροατές του Γαλλικού προγράμματος που μεταδίδεται από το Μπενίν.

ΣΑΒΒΑΤΟ 19. Για τη σοφία του Θεού σε όσους υπηρετούν στο Μπενίν καθώς καθιστούν δυνατή τη μετάδοση των προγραμμάτων σε όλη τη Δυτική Αφρική. Προσεύχεστε για τη προστασία του Θεού σ’ αυτούς και στα παιδιά τους καθώς ζουν με περιορισμένη ιατρική πρόσβαση όπου η ελονοσία, ο τυφοειδής, ο κίτρινος πυρετός και η μηνιγγίτιδα είναι ανησυχητικά. Το πνευματικό σκοτάδι από τις επιρροές των άλλων παγκόσμιων θρησκειών, των φυλαχτών, της παιδικής δουλείας και των ιεροτελεστιών των παιδιών υπάρχουν στις γειτονιές τους.

ΚΥΡΙΑΚΗ 20. Για σοφία και για οικονομική ενίσχυση του «σχέδιο ΑΝΝΑ» στη Γκάνα ώστε να συνεχίσουν οι μεταφράσεις και η διανομή του ημερολογίου προσευχής και των ραδιοφωνικών προγραμμάτων.

ΔΕΥΤΕΡΑ 21. Για ασφάλεια σε όσους ταξιδεύουν στη Γκάνα, καθώς υπάρχουν πολλές δολοφονίες και κλοπές στους δρόμους. Προσεύχεστε επίσης σχετικά με την αργή ανάπτυξη της υποδομής της χώρας ακόμη και μετά από την ανακάλυψη πετρελαίου πριν από μερικά 

ΤΡΙΤΗ 22. Για την Μονάδα Υποστήριξης Θυμάτων Ενδοοικογενειακής Βίας στη Γκάνα καθώς βοηθάει τα θύματα, ιδιαίτερα γυναίκες και παιδιά.

ΤΕΤΑΡΤΗ 23. Για τις γυναίκες σε όλη την Αφρική που προσεύχονται για τους συζύγους τους να έχουν μια σώζουσα σχέση με τον Θεό. Δοξάζουμε τον Θεό επειδή οι σύζυγοι στη Γκάνα που είχαν εγκαταλείψει τις οικογένειες τους  έχουν επιστρέψει στο σπίτι κι έχουν αποδεχτεί τις οικογενειακές ευθύνες.

ΠΕΜΠΤΗ 24. Οι εκκλησιαστικοί ηγέτες να διδάξουν στους άντρες να σέβονται και να προστατεύουν τις γυναίκες και τα κορίτσια. Προσεύχεστε ώστε οι γυναίκες και οι έφηβες να σέβονται τον εαυτό τους και να μην επιτρέπουν στους άντρες να τις εκμεταλλεύονται, απαιτώντας να τις συμπεριφέρονται με αξιοπρέπεια, να τις παντρεύονται και να φροντίζουν για την οικογένειά τους.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 25. Οι γυναίκες να λαβαίνουν καλύτερη ιατρική περίθαλψη στην Burkina Faso, όπου η  γυναίκα γεννάει κατά μέσο όρο έξι παιδιά κι έχει περιορισμένη πρόσβαση σε ιατρικές υπηρεσίες που χρειάζονται για ασφαλή γέννες. Το ποσοστό της μητρικής θνησιμότητας είναι ένα από τα μεγαλύτερα στην Αφρική.

ΣΑΒΒΑΤΟ 26. Για ανθρώπινες και οικονομικές πηγές ώστε οι γυναίκες στο Καμερούν, στην Κεντρική Αφρική, στο Ζαΐρ, στο Γκαμπόν, στη Γουινέα, στη Μαδαγασκάρη, στη Μαυριτανία, στη Ρουάντα και στη Σενεγάλη να μπορούν να ακούσουν για την αγάπη του Θεού μέσω των προγραμμάτων.

ΚΥΡΙΑΚΗ 27. Το Μαλί έχει υπερβολική φτώχεια και χαμηλό μορφωτικό επίπεδο, έτσι το ράδιο είναι απαραίτητο για τις γυναίκες που δεν διαβάζουν.

ΔΕΥΤΕΡΑ 28. Οι γυναίκες να λάβουν ιατρική περίθαλψη που έχουν ανάγκη και προστασία από τις επικίνδυνες πρακτικές στο Μαλί. «Λιγότερες από τις μισές γυναίκες της χώρας γεννούν με κατάλληλο προσωπικό και η πρακτική της κλειτοριδεκτομής επηρεάζει περίπου το 92% των γυναικών στο Μαλί».

ΤΡΙΤΗ 29. Τις διακονίες του «σχέδιο ΑΝΝΑ» στη Δυτική Αφρική που ζητούν ο Θεός να συνεχίσει να αλλάζει καρδιές για τη δική του δόξα. Πλησιάζει τους συντριμμένους, τους πληγωμένους, τους μοναχικούς και τους απελπισμένους. Η μεγάλη αγάπη του, προσκαλεί τις γυναίκες να αποδεχτούν τη χαρά του και την ειρήνη του άσχετα από τις περιστάσεις τους.

ΤΕΤΑΡΤΗ 30. Για τις γυναίκες που είναι αποξενωμένες εξαιτίας των κοινωνικών και φανατικών  θρησκευτικών πεποιθήσεων που είναι εχθρικά στο ευαγγέλιο. Πολλοί ακούν για την αγάπη του Θεού σε εκείνους και το δώρο της σωτηρίας του, μόνο μέσω των προγραμμάτων που φτάνουν στα σπίτια τους πίσω από κλειστές πόρτες.


ΠΕΜΠΤΗ 31. Η ηγεσία να κάνει πιο πολλά για την πρόληψη της συζυγικής και της παιδικής βίας. Προσεύχεστε για τις γυναίκες που κακοποιούνται στα σπίτια τους και τραυματίζονται καθημερινά σωματικά και συναισθηματικά. Προσεύχεστε για τα κορίτσια ώστε να έχουν προστασία από τους παιδικούς γάμους.

TWR HELLAS   - ΙΟΥΛΙΟΣ 2014



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου